Annons

Växjö Vänortsförening upphör

Växjö Vänortsförening har upplösts vid en extrastämma sedan det inte gått att bilda en ny styrelse. Samarbetet med Växjös tio vänorter får i fortsättningen ske helt genom kommunens försorg.
Växjö • Publicerad 4 september 2014
Björn W Stålne
Björn W StålneFoto: 

– Svårigheten att rekrytera medlemmar till ideella föreningar är en allmän trend, men det som definitivt avgjorde i det här fallet var att det inte gick att få ihop en beslutsmässig styrelse. Ekonomin hade inget med beslutet att göra, vi har aldrig visast röda siffror, säger Björn W Stålne som varit föreningen ordförande de senaste fyra åren.

Vänortsföreningen bildades 2006 som ett sätt att knyta ihop olika ideella krafter och hade vid upplösningen 40 medlemmar. Syftet har varit att utveckla relationerna mellan Växjö kommun och dess vänorter.

Annons

– Trots att det varit svårt att höja medlemsantalet och speciellt att hitta människor till styrelsen har programverksamheten varit livaktig med föredrag, resor och studiebesök, ofta i samarbete med Föreningen Norden, Pensionärsuniversitetet och Kulturskolan, säger Björn W Stålne.

Han betonar dock att vänortssamarbetet inte kommer att upphöra bara för att föreningen tvingats till det.

– Det har drivits på två parallella plan, dels genom vänortsföreningen, dels på politisk nivå genom kommunfullmäktiges presidium och det kommer att fortsätta med en tjänsteman som samordnare. Kommunen har alltid visat stort intresse.

Vänortssamarbeten startade långt innan föreningen kom till. De drogs i?gång under efterkrigstiden och skedde framför allt mellan orter i Norden för att knyta band mellan orter som ett sätt att sudda ut tankar på nya krig.

– I dag har Växjö tio vänorter. Förutom i de nordiska länderna finns de i Holland, Tyskland, Litauen, USA och Storbritannien, säger Björn W Stålne.

I Vänortsföreningens kassa fanns vid upplösningen drygt 40?000 kronor, pengar som kommer att gå till kommunen för att användas till aktiviteter som ligger i linje med föreningens syfte.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons