GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjöbo förbjuds ha vilda djur i sitt hem

En kvinna i Växjö förbjuds nu att ha apor eller viltfångade däggdjur i sitt hem. Om hon inte följer länsstyrelsens beslut hotas hon med vite på 50 000 kronor.
Växjö • Publicerad 18 november 2017 • Uppdaterad 18 november 2017
En kvinna i Växjö omhändertog ett rådjur och höll det i sitt hem. Nu hotas hon med vite – om det skulle ske igen.
En kvinna i Växjö omhändertog ett rådjur och höll det i sitt hem. Nu hotas hon med vite – om det skulle ske igen.
Foto: Hasse Holmberg

Smålandsposten berättade i september att en kvinna i 25-årsåldern – som bor i Växjö kommun – utreddes för jaktbrott sedan hon hade omhändertagit ett rådjur och haft det i sin bostad i flera månader.

Rådjuret upptäcktes i kvinnans hem när djurskyddshandläggare från länsstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion.

– Rent generellt får man inte hålla vilda djur i sitt hem, utan ska man göra det krävs ett tillstånd och speciell utrustning, som hägn och så vidare. Saknar man tillstånd är det klassat som ett jaktbrott, berättade djurskyddshandläggaren Anna Kanstrup för Smålandsposten i samband med inspektionen.

Nu har Länsstyrelsen Kronoberg beslutat att kvinnan ska föreläggas med vite enligt djurskyddslagen. Myndigheten skriver i sitt beslut att kvinnan ”förbjuds att förmedla, sälja eller hålla apor eller viltfångade däggdjur för rehabilitering, sällskap eller hobby.”

Om kvinnan bryter mot förbudet riskerar hon vite på 50 000 kronor ”för vart och ett av djurslagen”.

Länsstyrelsen motiverar sitt hot om vite med att kvinnan vid upprepade tillfällen de senaste åren har tagit hand om och ”hållit djurarter som privatpersoner enligt lagstiftningen inte får hålla”.

För tre år sedan fick kvinnan även ett strafföreläggande sedan hon haft sex lemurer i sin bostad. Lemurerna beslagtogs då av polisen.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.