Annons

Växjöbolaget vinner viktig upphandling – nyanställer när affärerna tar fart

Arcoma vinner en viktig upphandling av avancerad röntgenutrustning till Finland. En efterlängtad nyhet för Växjöbolaget vars försäljning drabbats hårt av pandemin.
– Nu börjar vi se hur det ljusnar och fler affärer kommer upp på bordet, säger vd Sanna Rydberg.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 3 juli 2022 • Uppdaterad 6 juli 2022
Vd Sanna Rydberg är glad över att Arcoma lyckats sälja sitt avancerade röntgensystem Precision i5 till Helsingfors universitetssjukhus.
Vd Sanna Rydberg är glad över att Arcoma lyckats sälja sitt avancerade röntgensystem Precision i5 till Helsingfors universitetssjukhus.Foto: Arcoma

Under den pandemiska spridningen av covid-19 jobbade många sjukhus hårt med den akuta vården. Flera vårdinrättningar bedömde att de inte hade resurser att samtidigt hantera större investeringar som inköp av röntgenutrustning.

– Röntgensystem håller ungefär i tio år. Om man köper ett röntgensystem år tio eller år elva är kanske inte livsavgörande. Därför valde man att vänta med dessa inköp och förstås helt rätt fokusera på patientvård, säger Sanna Rydberg.

Annons

Som nytillträdd vd fick hon se företaget tappa var åttonde krona i försäljning under 2020. Återhämtningen som verkade vara på gång i fjol kom av sig och nettoomsättningen stannade på 117 miljoner kronor.

Därför är affären med Helsingfors universitetssjukhus på ett värde upp till 7,5 miljoner kronor ett positivt tecken.

– Det är en större affär med upp till sex system som ska levereras under en kortare tidsperiod. Dessutom är det en viktig referenskund som vi får möjlighet att leverera till, säger Sanna Rydberg.

Precision i5 är bland Arcomas avancerade system med hög grad av automation och funktioner som hjälper personalen att snabbt får fram bilder av hög kvalitet. Tre system ska levereras i år och det finns option på ytterligare tre nästa år.

Med ökad efterfrågan behöver Arcoma nyanställa för att klara leveranserna.

– Vi behöver fler personer till vårt produktionsteam nu när vi ser att det bubblar mer.

”Trots att det har varit pandemi så har det varit jätteroligt att jobba med teamet här som har så mycket kunskap.”
Sanna Rydberg, avgående vd Arcoma

I första hand handlar det om två nya montörer till styrkan i Växjö med ett 30-tal anställda.

Dessutom rekryterar bolaget en ny vd efter Sanna Rydberg som ska sluta i oktober för att börja på ett annat bolag inom life science (livsvetenskaper).

– Arcoma är ett jättespännande bolag. Det är internationellt och har en fantastisk och väldigt komplex produkt. Trots att det har varit pandemi så har det varit jätteroligt att jobba med teamet här som har så mycket kunskap, säger Sanna Rydberg.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons