Annons

Växjöbor körde runt med hagelgevär – frias

Två Växjöbor blev åtalade för grovt vapenbrott och häleri sedan polisen hittat ett stulet, avsågat hagelgevär i deras bil. Men männen kunde inte knytas till vapnet och nu slipper de straff.
Halmstad/Växjö • Publicerad 6 oktober 2017
Polisen hittade ett avsågat hagelgevär i bagaget på en bil. Geväret på bilden har inget samband med artikeln. Arkivfoto: TT
Polisen hittade ett avsågat hagelgevär i bagaget på en bil. Geväret på bilden har inget samband med artikeln. Arkivfoto: TTFoto: DRAGO PRVULOVIC / TT

En kväll i början av augusti stoppade en polispatrull en bil på riksväg 25 i närheten av Halmstad. I bagaget hittades ett avsågat hagelgevär inlindat i tyg och sju tillhörande patroner.

Tre män befann sig i bilen och de berättade att de var på väg hem till Växjö efter att ha varit och festat i Halmstad.

Annons

Däremot nekade alla tre till att ha något med vapnet – som hade anmälts stulet vid ett inbrott år 2007 – att göra och de visste inte heller hur det hade hamnat i bagaget.

Två av männen, 22 och 23 år gamla, bor i Växjö och de blev – tillsammans med den tredje mannen – en 29-åring, åtalade för grovt vapenbrott och häleri. Polisen sökte efter fingeravtryck och DNA-spår på geväret men fick ingen träff.

Halmstads tingsrätt skriver i sin dom att det är troligt att åtminstone någon av männen ”medverkade till att vapnet placerades i bilen”. Men på grund av bristande bevisning ogillas nu åtalet mot alla tre.

Det beslagtagna geväret och ammunitionen förklaras förverkade.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons