Annons

Växjöföretag exporterar en massa till Kina

Svensk skog och pappersmassa är populärt i Kina. Efterfrågan växer och nu ökar Södra Skogsägarna sin export dit.
Växjö • Publicerad 10 oktober 2017
Södra Skogsägarnas produkter är efterfrågande i Kina.
Södra Skogsägarnas produkter är efterfrågande i Kina.Foto: Lennart Ernstsson

Kina är en av de marknader som växer snabbast för Södra skogsägarna. Exempelvis har försäljningen av pappersmassa ökat med mer än 50 procent jämfört samma tidsperiod i fjol. Främst används pappersmassan till kartonger, toalett- och hushållspapper.

Den ökade efterfrågan gör att man etablerar ett försäljningskontor i Hong Kong. Sedan tidigare finns också ett försäljningskontor i Shanghai. Ett inköpskontor kommer också att etableras i Shanghai under nästa år under namnet Södra internationell trading. Det kommer i första hand köpa in maskin och processutrustning.

Annons

–Tillväxten är stark i Kina. Med de ökade volymer våra investeringar gett oss kan vi haka på den tillväxten. Råvara från certifierad skog efterfrågas alltmer med ett tydligt hållbarhetsfokus och här kan vi bidra, säger Magnus Björkman, Vice President Marketing and Sales, Södra Cell International.

Det finns även ett tryck på sågade råvaror till Kina. Den gigantiska marknaden visar inga tecken på avmattning. Södra kom in på marknaden år 2010 och har ökat försäljningen för varje år.

Sven ÅkerdalSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons