GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjöföretag köper tomt för över 100 miljoner i nytt område

IV Produkt fortsätter att växa – trots pandemin.
Företaget har köpt en ny tomt för 100 miljoner kronor i Växjös nya verksamhetsområde Nylanda.
– Jag är övertygad att vår bransch kommer ha en långsiktig framgång, säger Mattias Sjöberg, vd på IV Produkt.
Växjö • Publicerad 1 januari 2021 • Uppdaterad 7 januari 2021
Mattias Sjöberg, vd på IV produkt berättar om de nya planerna för företaget.
Mattias Sjöberg, vd på IV produkt berättar om de nya planerna för företaget.Foto: Ebba Sund

2020 är ett år som nog många företagare vill glömma.

Men för IV Produkt har tillväxten inte slutat peka uppåt och det här året har gått minst lika bra som förra året. Med sin affärsidé om att utveckla miljö- och energieffektiva luftbehandlingsaggregat har man kunnat blåsa på ännu mer i sin utveckling.

2019 nådde Växjöföretaget över en miljard kronor i omsättning och och i år 2020 ökar omsättningen med två procent.

Under året har företaget därför gjort maskin- och lokalinvesteringar för 50 miljoner, och därmed byggt ut sina lokaler på Sjöuddevägen för att vara förberedda för fortsatt expansion de närmaste åren.

– Det som gör att vi går bra är förtroendet från våra kunder, personalens samlade kompetens, engagemang och vår kultur på företaget. Ventilationsbranschen har klarat sig bra och det har gått bra för oss i år också, säger Mattias Sjöberg, vd på IV Produkt.

Inomhusklimatet har blivit ett större samtalsämne 2020 med anledningen av coronaviruset och pandemin. Vistelse i små utrymmen med bristfällig ventilation kan utgöra risk för smittspridning.

– En sak som kanske kommer att betyda allra mest för oss i framtiden är att energieffektiv ventilation har kommit mycket högre på agendan samt i folks medvetande. Med tanke på att vi vistas mer än 85 procent inomhus så är god ventilation en hälsofaktor som dessutom sparar energi.

”En sak som kanske kommer betyda allra mest för oss i framtiden är att energieffektiv ventilation har kommit mycket högre på agendan samt i folks medvetande.”
Mattias Sjöberg, vd på IV Produkt
bild 1/2
Så här såg det ut innan utbyggnaden var klar.
Mattias Sjöberg visar utbyggnaden av lokalerna på Sjöuddevägen.
Så här såg det ut innan utbyggnaden var klar.
Mattias Sjöberg visar utbyggnaden av lokalerna på Sjöuddevägen.

Förutom expansionen på den nuvarande tomten står det nu också klart att IV Produkt köpt upp en tomt på nya verksamhetsområdet Nylanda i Växjö.

Den nya tomten är fyra gånger större än den där IV Produkt är verksam på Sjöuddevägen idag och Nylanda ligger i området ut mot flygplatsen.

– Det är en långsiktig investering som säkerställer att IV Produkt har stor flexibilitet för fortsatt tillväxt. Som vd och ansvarig för bolaget måste jag blicka framåt och därför har vi förvärvat marken. Sedan 2007 har omsättningen ökat med fyra gånger, berättar Mattias Sjöberg.

Det är företaget Hovs Mark och Maskin med Martin Sjöberg i spetsen som säljer 100 miljonerkronors-tomten till IV Produkt. Martin som är bror till Mattias och i augusti blev utsedd till årets företagare i Växjö kommun. Smålandsposten har sökt Martin Sjöberg för en kommentar.

– Det är IV Produkt som köper marken från Hovs Mark och Maskin. Jag har aldrig reflekterat över att det är min bror vi köper marken i från, utan den marken passar IV Produkt och därför köptes den, säger Mattias Sjöberg.

Den nya tomten beräknas stå klar för användning först 2026.

Mattias Sjöberg planerar för långsiktiga mål.
Mattias Sjöberg planerar för långsiktiga mål.Foto: Ebba Sund

Vad kommer ni använda tomten till?

– Jag har fått många frågor internt om detta. Jag vet att det här kommer att säkerställa vår möjlighet till att växa men exakt hur det kommer att se ut där ute vet jag ännu inte. Det ligger sex år fram i tiden, säger Mattias Sjöberg som har varit ensam ägare för företaget sedan 2016 då han köpte sin fars aktier.

Företaget har i dag 370 medarbetare. De allra flesta jobbar i Växjö.

Betyder det här förvärvet att det kan bli fler arbetstillfällen?

– Ökar vi omsättningen kommer det att skapa fler jobb, det hoppas vi på.

Fakta

Företagets tillväxt

Omsättning 2007: 250 miljoner kronor.

Omsättning 2013: 500 miljoner kronor.

Omsättning 2019: 1 miljard kronor.

Nytt mål 2026: 2 miljarder kronor.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.