Växjös gymnasiechef i ledningen för skandalomsusad privatskola
-Jag tycker att det som hänt är så olyckligt. Mer vill jag inte säga i dagsläget, säger Johan Harryson.
Han är fåordig när Smålandsposten får en kort intervju med honom vid lunchtid på tisdagen. Han var själv elev på Lundsberg på 1980-talet och sitter nu i styrelsen.
Det har varit en omfattande medierapportering de senaste dagarna om hur två yngre elever ska ha bränts med strykjärn av andra elever under en nollningsritual i lördags. Rubriceringen är initialt grov misshandel.
Åtta av nio brottsmisstänkta elever har skickats hem tillfälligt men ingen kommer att stängas av från skolan, enligt skolledningen. En av de brännskadade pojkarna har fått sjukhusvård men han är nu utskriven och skadorna betraktas som lindriga.
Under måndagskvällen höll skolans styrelse ett krismöte via telefon och Johan Harryson säger att han är väl informerad om vad som hänt.
Är det besvärande för dig att du företräder den här skolan med tanke på den senaste händelsen?
-Nej, det tycker jag inte att det är. Jag sitter med i Lundsberg för att utveckla den skolan och göra den så bra som möjligt, säger Johan Harryson.
Lundsberg har fått mycket uppmärksamhet för pennalism, att äldre elever kränkt yngre elever, och kritiserats av Skolinspektionen för brister i sitt arbete med att förebygga och förhindra kränkande behandling av eleverna.
Hur påverkar det här förtroendet för dig, tror du?
-Jag sitter i styrelsen för att göra den skolan så bra som möjligt och tänker fortsätta att göra det. Jag tror inte att det ska påverka någonting här, säger Johan Harryson.
Ser du någon intressekonflikt i att både företräda en privat skola och leda en kommunal gymnasieförvaltning?
-Nej, det gör jag inte. I så fall hade jag inte suttit med i styrelsen. Och jag sitter med där för att göra den skolan så bra som möjligt.
Styrelsen för Lundsbergs skola skriver på sin hemsida att det råder ”nolltolerans” när det gäller diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Men styrelseledamoten Ulf Rehnmark, som utsetts som talesperson, fick under tisdagen hård kritik för ett uttalande i Aftonbladet där han använde uttrycket pojkstreck.
-Det är en andra kränkning när man bagatelliserar det här, kommenterade Friends generalsekreterare, Lars Arrhenius, uttrycket i Svenska Dagbladet.
När Smålandsposten når Ulf Rehnmark förklarar han att han menar att eleverna inte haft något uppsåt att skada utan mer att skrämmas.
-Det är inte heller tillåtet men det är mer ett pojkstrecksbeteende, att man skulle skrämmas, säger han.
Utbildningsministern, Jan Björklund, hänvisar till Skolinspektionen.
-Det är Skolinspektionen som gör granskningarna och jag ska lyssna mycket noga på deras slutsatser. Om Skolinspektionen landar i slutsatsen att tillståndet ska dras in, så kommer jag inte att tveka att fatta det beslutet, säger han till TT.
Hårt kritiserad skola
Skolinspektionen riktade 2011 skarp kritik mot Lundsberg för pennalism, att äldre elever kränkte och misshandlade yngre elever. Granskningen avslutades så sent som i våras. Myndigheten ansåg då att skolan kommit tillrätta med problemen. Ett viteshot på 500 000 kronor drogs tillbaka.
Barn- och elevombudsmannen BEO har begärt 178 400 kronor i kompensation för en utsatt elev. Efter en förlikning betalade skolan 80 000 kronor.
Lundsbergs skola grundades 1896 och drivs sedan 1907 av Stiftelsen Lundsbergs skola "..i demokratisk anda och på kristen grund.."