Annons

Växjös gymnasieskolor öppnar igen: ”Är inte en risk”

Efter påsk kommer Växjös kommunala gymnasieskolor att öppna igen, bland annat för att säkra examen för de elever som gör sitt sista år.
Elever i behov av extra stöd och de som studerar mer praktiska linjer ska också hjälpas av detta.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 8 april 2020
Pernilla Tornéus säger att det inte bedöms vara någon ökad risk för smittspridning om de öppnar gymnasieskolorna i mindre skala.
Pernilla Tornéus säger att det inte bedöms vara någon ökad risk för smittspridning om de öppnar gymnasieskolorna i mindre skala.Foto: Filip Sjöfors

I mitten av mars uppmanade regeringen att gymnasieskolor och universitet bör hålla stängt och att man bör använda sig av distansundervisning i stället. Detta har gällt i Växjö kommun sedan dess, men inte länge till.

På tisdag, efter påskhelgen, kommer Växjös kommunala gymnasieskolor att öppna igen, något P4 Kronoberg var först med att rapportera.

Annons

– Den största delen av undervisningen kommer fortfarande att bedrivas på distans. Men vi vill bland annat säkerställa att de som går introduktionsprogrammen kan läsa sig till sin behörighet och att de som ska ta sin gymnasieexamen kan göra det, säger Pernilla Tornéus (M), utbildningsnämndens ordförande.

– Det finns även en del praktiska moment som inte går att utföra på distans och då ska det vara möjligt för skolans rektorer att plocka in mindre grupper för att genomföra detta.

Hon säger att beslutet att öppna skolorna igen har föranletts av samtal med både smittskyddsläkare och skolläkare.

– Man har bedömt att vi inte löper någon risk att öka smittspridningen i och med detta.

En viss ökad risk för smittspridning måste det väl ändå finnas?

– De här eleverna träffas ändå rätt mycket. Jag har själv en gymnasieungdom i familjen, de träffar sina vänner ändå även om de inte ses i skolan.

– Om man sen är sjuk eller har några symptom ska man så klart stanna hemma. Men bedömningen har ändå gjorts att grundskolorna fortsatt kan hållas öppna och jag ser egentligen ingen skillnad på en grundskola och en gymnasieskola.

Pernilla Tornéus kan inte säga om vissa skolor väntas kalla tillbaka fler elever än andra, då vissa av skolorna har fler praktiska utbildningar. Det ska vara upp till rektorerna.

– Sen ska det tilläggas att även om det här beslutet betyder att skolorna kör igång på tisdag så kan vi ha ett helt annat läge då. Vi måste ha en tät kontakt med de som arbetar med smittskydd.

Har ni märkt att det finns elever som har svårt för distansundervisning?

Annons

– Ja, det vet vi. Vi har ju elever med extra stöd i skolan och det är klart att de eleverna saknar det. Några av dem har varit i skolan hela tiden, men ni mindre grupper.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons