”Vi är stolta över att det gäller alla preventivmedel”

170 kronor om året betalar länets tonåringar för preventivmedel. Subventioneringen kostade Landstinget Kronoberg 835 000 kronor i fjol.
– Att alla preparat omfattas är en stor fördel, säger barnmorskan Liselotte Sandberg.
Växjö • Publicerad 7 januari 2013

Ungdomar under 20 år som behöver preventivmedel betalar fullt pris för det första tremånadersreceptet. När man hittat preventivmedlet som passar bäst kostar en årsförbrukning 170 kronor.

– Vi är stolta över att subventioneringen gäller alla preventivmedel. Det vill vi inte mista! I andra landsting gäller det rabatterade priset enbart vissa preventivmedel, säger barnmorskan Maria Erensjö på Ungdomsmottagningen.

Enligt henne reagerar en del unga tjejer på att de får betala fullt pris, mellan 80 och 300 kronor, för den första tremånadersperioden. De flesta accepterar dock kostnaden. Vissa unga tjejer betalar kostnaden själv medan andra delar ut- giften med sin partner eller med sina föräldrar.

En kartläggning som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort visar att det ser olika ut i landet. I Blekinge och Norrbotten är alla preventivmedel gratis oavsett typ, däremot får ungdomar i Västerbotten betala fullt pris. Det är upp till landstingen och regionerna att avgöra om preventivmedlen ska subventioneras och vilka åldrar som ska omfattas. Ekots kartläggning visar att kostnaderna subventioneras i knappt hälften av landstingen upp till 19 års ålder. Enligt läkaren Olof Stephansson på Social- styrelsen visar forskning att subventionerade preventivmedel till unga kan minska antalet aborter.

– Kronoberg har väldigt låga siffror för tonårs-aborter, ja låga abortsiffror över huvud taget, säger barnmorskan Liselotte Sandberg på landstingets Sesammottagning för kvinnor över 19 år.

Förra året kostade det Landstinget Kronberg 835 000 kronor att subventionera preventivmedel.För 2011 var siffran 767 000 kronor och under 2010 var kostnaden 734 000 kronor.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.