”Vi följer dramat vecka för vecka”

Landstinget tvingas stänga mer än var fjärde vårdplats på länets sjukhus under högsommarveckorna.
Det är fler än under förra sommarens omfattande stängning.
Växjö • Publicerad 27 juni 2014
Foto: 

– Bekymrad är ett väl starkt uttryck. Men vi är förstås medvetna om att det här är en situation vi måste följa, säger landstingsdirektör Martin Myrskog.

Det är landstingets svårigheter att rekrytera semestervikarier, framför allt sjuksköterskor, som gör att man tvingas stänga fler vårdplatser än önskat.

Även i fjol var läget ansträngt och man tvingades då bomma igen fler platser än någonsin. I år ser det ännu lite tuffare ut. Mitt i högsommaren, veckorna 29, 30 och 31, är 109 av de totalt 417 vårdplatserna stängda. Även veckorna innan och efter denna period är det drygt 100 platser färre än normalt.

Flera kliniker och avdelningar är drabbade, inte minst medicinkliniken i Ljungby.

– Det är där vi har haft svårast att rekrytera personal. Samtidigt är det de här veckorna då vi normalt sett har lägst tryck, säger Martin Myrskog, som också poängterar att fjolåret löste sig bra med ett förhållandevis lågt inflöde av patienter och ett väl fungerande samarbete med kommunerna.

Förhoppningen är att patienttrycket blir lika lågt i år. Och även om Martin Myrskog inte uttrycker någon större oro så träffar han alla ansvariga chefer varje onsdag för att uppdatera sig om läget. Direkt efter chefsmötet träffar han de fackliga representanterna.

– Det är väldigt bra, då är vi på tårna och uppdaterade om händelseutvecklingen. Så vi följer dramat vecka för vecka. Det handlar om att ha en beredskap utifall något händer där vi måste vidta vissa åtgärder.

Vad kan det handla om för åtgärder?

– I värsta scenariot kan det bli att man beordrar in personal. Det handlar om de vanliga arbetsrättsliga verktyg vi har, men som vi hoppas att vi inte ska behöva använda. Det finns också en samverkan över landstingsgränserna.

Förlossningsavdelningarna är ett bekymmer för flera landsting i sommar. I Kronoberg har man dock lyckats lösa det och konstaterar att förlossningen på centrallasarettet i Växjö är fullbemannad under hela semesterperioden.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.