"Vi har en bra dialog med hyresgästerna"

För ett år sedan tog CA-fastigheter över kvarteren Bärnstenen och Citrinen på Araby från Växjöhem.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2011

Ett år en kort tid, kanske för kort för ett rättvist omdöme om den nya fastighetsägaren. Men ändå.

Smålandsposten pratade med ett antal hyresgäster på Nydalavägen. En del hade ingen aning om vem som äger husen de bor i. Inget är direkt bra eller dåligt, enligt andra. Ungefär som det alltid varit.

– Innan var kallt i lägenheterna. Den nye fastighetsägaren fixade värmen direkt vilket vi tjatat på Växjöhem om tidigare, säger en hyresgäst.

Peter Svensson är förhandlingschef för Hyresgästföreningen region Sydost. Han ser inga problem med CA-fastigheter. Jo, en sak kan bli bättre: boendeinflytandet.

Tidigare kunde hyresgästerna bestämma kring sitt inre underhåll, exempelvis hur och när de skulle tapetsera och måla. Men detta inflytande tog CA-fastigheter bort, enligt Peter Svensson.

– Men vi håller på och diskuterar med dem. Vi får se vad vi hittar för lösningar.

Claus Holmgren, regionchef på CA-fastigheter säger:

– Det där får stå för honom.

Enligt Holmgren har inte CA-fastigheter samma upplägg som allmännyttan.

– Men vi håller oss till det regelverk som finns och vi har en bra dialog med hyresgästerna.

Peter Svensson är kritisk till Hyresbostäders planerade försäljning.

Lägenheter med bra hyresnivåer och bra täckningsgrad försvinner för att Hyresbostäder eventuellt ska bygga nya men få lägenheter med hög hyra.

– Jag förstår inte vitsen.

Enligt Peter Svensson är det bara att hoppas att bostäderna hamnar hos rätt ägare där fastighetsförvaltning är huvudidén, inte hos företag som bara har maximal ekonomisk avkastning för ögonen.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.