GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi ser fram emot fler sommarjobbare i Region Kronoberg!

På grund av coronapandemin blir det färre sommarjobb hos Region Kronoberg i år än vad som förväntats. Därför är vi glada att regionen nu ­undersöker möjligheten att tillsammans med näringslivet ordna sommarjobb åt de ungdomar vars jobb i regionen inte blir möjliga på grund av ­rådande pandemi. Det skriver socialdemokraterna Henrietta Serrate och Robert Olesen.
Debatt • Publicerad 24 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regeringen avsätter 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar.
Regeringen avsätter 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Intresset att sommarjobba hos Region Kronoberg är stort! Förra året sökte 293 gymnasieung­domar 70 utannonserade jobb. För att ta vara på intresset och fortsätta uppmuntra till sommarjobb i regionen motionerade vi socialdemokrater därför om att utöka antalet ­sommarjobb. Glädjande nog stämde ­övriga partier in i vår motion, som fick bifall tidigare i år.

Tyvärr gjorde coronapandemin intåg strax efter att motionen bifölls. Av säkerhets- och smittskyddsskäl kan därför flera av de arbetsuppgifter som planerats inte utföras och det blir därför färre sommarjobb hos Region Kronoberg i år än vad som förväntats. Det är givetvis mycket tråkigt. Att ha fler sommarjobbare i regionen har både medarbetare, politiker och framför allt ungdomarna som sökt och fått jobb längtat efter. Därför är vi glada att regionen nu undersöker möjligheten att tillsammans med näringslivet ordna sommarjobb åt de ungdomar vars jobb i regionen inte blir möjliga på grund av rådande pandemi.

Vi socialdemokrater ser också ­positivt på att flera kommuner hakar på – när kommunala sommarjobb inte längre kan erbjudas för­söker man lösa arbeten i lokala ­näringslivet. I slutet av april kom också regeringen med det viktiga beskedet att de avsätter 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar.

Att ge våra unga en chans att stiga in på arbetsmarknaden är alltid viktigt. Särskilt viktigt är det i tider som dessa, när konkurrensen om arbete ser ut att hårdna framöver. Med erfarenhet på pappret och självförtroende i bagaget ger vi fler ungdomar de bästa chanserna att bygga självständiga liv.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.