”Vi vill att staten går in med pengar”

Regionförbundet Södra Småland säger nej till fler tågförbindelser österut.
Men i ett yttrande till regionförbundet betonar Växjö kommun vikten av just fler förbindelser.
Växjö • Publicerad 8 mars 2012

Det är kommunchefen i Växjö, Ove Dahl, som understryker betydelsen av fler tågförbindelser mellan Växjö och Kalmar.

Han gör det i ett förslag till remissvar på Trafikverkets kapacitetsutredning.

”Kommunen instämmer också i beskrivningen av att ökad turtäthet mellan Växjö, Kalmar och Karlskrona är viktigt för att stärka arbetsmarknaden. Vi vill påpeka att ytterligare kapacitet därför behövs även öster om Växjö ...”

Nu ska Växjöpolitikerna – som också sitter i regionförbundet – ta ställning till kommunchefens formuleringar. Deras yttrande ska sedan gå till just regionförbundet.

Charlotta Svanberg (S) är kommunalråd och ledamot i regionförbundet.

Vad vill ni egentligen?

– Jag tror att alla vill samma sak, att öka turtätheten. Vi säger att det är viktigt, och det tror jag regionförbundet också tycker, men vi vill att staten ska gå in med pengar och betala de kapacitetsförbättringar som måste till.

Du sitter ju på båda stolarna, så vad tycker du?

– Jag kan säga båda delarna. Jag tycker inte det står emot varandra. Regionförbundet säger nej i nuläget för att man inte har några pengar. Det gäller, från båda håll, att trycka på staten.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.