Vinstras för New Wave kan ta glasjobb från Kosta

New Wave andra kvartal blev en besvikelse för ägarna. Vinsten är bara hälften så stor som analytiker förväntat och nu kommer viss glastillverkning att ske i Turkiet.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2012

Kläd- och presentföretaget New Wave Group redovisar 46,2 miljoner i vinst före skatt på 1 075 miljoner i omsättning. För helåret räknar bolaget ändå med ökad omsättning och oförändrad vinst, men då måste utvecklingen förbättras. Den har hittills gått sämre än väntat i Europa och Vd Torsten Jansson är bara nöjd med USA-marknaden. Han tror på fortsatta svårigheter under året och troligen även under 2013.

– Vi kommer att utföra ytterligare besparingar för att minska våra kostnader, säger Torsten Jansson.

New Wave har sedan 2005 tvingats göra flera kraftfulla bantningar av Orrefors Kosta Boda och den senaste hinner knappt sätta sig förrän Torsten Jansson börjar tala om att lägga ut produktion till lågkostnadsländer, som Turkiet. Där ska det bara kosta 25 kronor att tillverka samma servisglas som kostar 75 kronor att göra i Kosta.

Dit har Orrefors Kosta Boda för övrigt bjudit in till pressträff på fredag - för VD-information och visning av höstens nyheter.

På börsen rasade New Waves aktiekurs med 17 procent när handeln inleddes på morgonen.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.