Nyheter

Glasrikets GK ställer upp för ProLiv Kronoberg

Prostatacancer är den allra vanligaste cancerformen bland män.
Varje år drabbas cirka 8 700 män i Sverige av den smygande sjukdomen.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010
Carl-Gustaf Göthe, sekreterare i Glasrikets GK, fungerade den här kvällen också som mötesordförande.
Carl-Gustaf Göthe, sekreterare i Glasrikets GK, fungerade den här kvällen också som mötesordförande.Foto: 
Bernt Gröön och Leif Dellmo från ProLiv, Kronoberg, informerade föredömligt om prostatacancer.
Bernt Gröön och Leif Dellmo från ProLiv, Kronoberg, informerade föredömligt om prostatacancer.Foto: 
Börje Yngvesson, Kent Bergsjö, Bengt Johansson och Hasse Lorentzon från Glasrikets GK har lagt ned mycket arbete på att samla in pengar till ProLiv Kronoberg.
Börje Yngvesson, Kent Bergsjö, Bengt Johansson och Hasse Lorentzon från Glasrikets GK har lagt ned mycket arbete på att samla in pengar till ProLiv Kronoberg.Foto: 
Ola Gustafson och Anders Ringius lyssnade uppmärksamt på informationen om prostatacancer.
Ola Gustafson och Anders Ringius lyssnade uppmärksamt på informationen om prostatacancer.Foto: 

Det var en anledning till att Glasrikets Golfklubb i Växjö på sitt höstmöte beslöt att samla in pengar till den lokala föreningen ProLiv Kronoberg och deras insatser för att skapa kännedom om prostatacancer.

– Vi startar insamlingen därför att vi har medlemmar som blivit drabbade. Helt av egen kraft och utan externa sponsorer har vi redan skrapat ihop 7 000-8 000 kronor. När insamlingen kulminerar den 15 maj hoppas vi att pengasäcken blir stor och tung. Vi fortsätter fram till den 2 juni då det blir officiell avslutning, sa Carl-Gustaf Göthe, sekreterare i Glasrikets GK, som den här kvällen trädde in som mötesordförande när ordinarie Carl-Gustaf Lindh var förhindrad att närvara.

Bernt Gröön och Leif Dellmo från ProLiv Kronoberg gav en föredömligt konkret och saklig information om sjukdomen.

– Jag råder alla män i mogen ålder att ta ett psa-prov (vanligt blodprov) som ger besked om det finns cancer. Och skulle det vara så behöver man inte drabbas av panik. Behandlingsmöjligheterna har förbättrats och inom ProLiv Kronoberg har vi också startat stödgrupper där man kan ta kontakt med personer som har gått igenom behandlingen och få råd och anvisningar. Jag hoppas och tror att den nya cancerplan som landstinget i Kronoberg presenterar inom kort ska leda till förbättringar för dem som är drabbade, sa Bernt Gröön.

* Var: Glasrikets klubbhus, Sandsbro.

* Varför: På Glasrikets höstmöte beslöts att göra en stor satsning på att samla in pengar till ProLiv Kronoberg och deras insatser för att skapa kännedom om prostatacancer.

* När: Måndagen den 15 mars klockan 18.00-20.00.

* Så många kom: 30-talet medlemmar från Glasrikets GK.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.