Annons

Attention: ”Skolan är det största problemet”

Växjö kommun lever inte upp till skollagen. Barn med adhd eller autism får inte den hjälp de behöver. Det är Attention Kronobergs bestämda uppfattning.
– Och det är inte en pengafråga, det går att göra många förbättringar utan att det behöver kosta så mycket, menar ordförande Mari-Louise Olsson.
Publicerad 18 mars 2019 • Uppdaterad 23 maj 2019
”Föräldrar får hela tiden höra att det inte finns pengar till att sätta in extra personal”, säger Mari-Louise Olsson och menar att många förbättringar kan göras utan några större kostnader. Hon är ordförande i Attention Kronoberg med 400 medlemmar.
”Föräldrar får hela tiden höra att det inte finns pengar till att sätta in extra personal”, säger Mari-Louise Olsson och menar att många förbättringar kan göras utan några större kostnader. Hon är ordförande i Attention Kronoberg med 400 medlemmar.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

– Det som vi ser som det absolut största problemet är skolan, att barnen inte får den hjälp de har rätt till.

Det säger Mari-Louise Olsson, ordförande för Attention Kronoberg som har runt 400 medlemmar och vänder sig till vuxna och barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), deras anhöriga och andra som är intresserade av frågorna.

Annons

Statistiken ger svart på vitt. Under tioårsperioden 2008–2017 ökade antalet fall, där Skolinspektionen konstaterar att skolor inte lever upp till sin skyldighet att tillhandahålla särskilt stöd, med 300 procent.

– Föräldrar får hela tiden höra att det inte finns pengar till att sätta in extra personal. Men vi anser att det inte är en pengafråga, det går att göra många förbättringar utan att det behöver kosta så mycket.

Enligt Mari-Louise Olsson är inte lagstiftningen problemet utan att kommunerna inte följer den.

– Alla barn ska ha den hjälp de behöver för att klara av att gå i skolan och ha ett bra liv. Men det fungerar uppenbarligen inte så. Det är ju samhället som har ansvar för barnen när de är i skolan, vi föräldrar får inte vara där.

”Det är ju samhället som har ansvar för barnen när de är i skolan, vi föräldrar får inte vara där.”

Mari-Louise Olsson menar att det idag ofta hänger på den enskilde läraren hur skolarbetet fungerar för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Som förälder kan man alltså inte känna sig trygg med att barnet, oavsett vilken skola jag väljer i Växjö kommun, får den hjälp det har rätt till?

– Nej, så är det inte i dag. Det anser jag inte.

I statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring togs situationen för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning upp: ”Ingen elev ska lämnas efter och den som vill ska kunna springa före”, sa han och fortsatte sedan med löftet: ”Det ska bli lättare att få särskilt stöd i mindre undervisningsgrupp. Stöd för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska öka. Resursskolor ska utvecklas och särskolan stärkas”.

Stefan Löfven meddelade också att lärarutbildningen ska reformeras. I den fyrpartiöverenskommelse, som låg till grund för regeringsbildningen, står det att kunskap om NPF ska bli obligatorisk i lärarutbildningen 2021. Det är något som riksförbundet Attention välkomnar.

Annons

Ett svårighet i diskussionen om hemmasittare är att det inte finns någon vedertagen definition. Det går heller inte att utifrån statistik för ogiltig frånvaro få en uppfattning om hur utbrett problemet är.

– Hemmasittarna är en dold grupp, det finns ett väldigt stort mörkertal, säger Mari-Louise Olsson och berättar hur hon själv agerade som mamma till en hemmasittande dotter.

– Jag ringde in henne sjuk, även om hon inte var det, när jag såg att det var alldeles för jobbigt för henne att gå till skolan. Det blir en konstig situation men man skyddar ju sitt barn.

Läs fler delar i artikelserien om hemmasittarna:

Bo StröbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons