Annons

Transplantationer sparar pengar åt samhället

Transplantationer är på sikt lönsamma och minskar sjukvårdskostnaderna. För en njurpatient som slipper dialys på sjukhus är besparingen runt 70 procent under en tioårsperiod, visar hälsoekonomiska studier.
Växjö • Publicerad 17 november 2017

En person som har fått nytt organ vittnar i många fall om att fått livet tillbaka. Samhället i stort vinner dessutom på att fler blir transplanterade, visar hälsoekonomiska studier.

I rapporten ”Svensk njurtransplantation hälso- och sjukvårdens kostnader och en diskussion om kostnadseffektivitet”, från 2015 framgår tydligt att vinsterna är stora.

Annons

– Ja, det är en en fråga som inte har uppmärksammats tillräckligt, menar Peter Desatnik, donationsansvarig läkare i Södra sjukvårdsregionen.

Njurtransplantationer kan i dag göras med robotteknik. Väntetiden för att få en ny njure kan vara flera år.
Njurtransplantationer kan i dag göras med robotteknik. Väntetiden för att få en ny njure kan vara flera år.Foto: JACK MIKRUT

Resultaten visar att särskilt njurtransplantationer sparar på sjukvårdskostnaderna när patienten slipper omfattande dialysvård på sjukhus. Under en tioårsperiod efter en transplantation beräknas besparingen vara 3,3 miljoner kronor.

I denna studie har patienter från Region Skåne och Stockholms läns landsting mellan åren 1998 och 2012 undersökts. Det rör sig om personer som har gått från dialysvård till njurtransplantation.

Nästan 700 personer i Sverige väntar i dag på en ny njure och väntetiden kan i vissa fall vara flera år. Denna väntetid är plågsam för den som behöver nytt organ och kostar även mycket pengar för hälso- och sjukvården. Två års väntan beräknas kosta runt en miljon kronor.

Peter Desatnik framhåller att resultaten för transplantation i dag är väldigt goda.

– Resultaten är fantastiska. Rent generellt är femårsöverlevnaden 80-90 procent. Sedan finns skillnad mellan olika organ, säger han.

Kunskapen och kompetensen kring donationsfrågor har ökat inom sjukvården, förklarar Peter Desatnik. Och det kan vara en av orsakerna till att det var rekordmånga donationer i landet under förra året 2016.

Själv arbetar Peter Desatnik som samordnare inom södra sjukvårdsregionen.

– Det finns en större fokus på donationer inom sjukvården i dag.

Han tycker sig ha märkt en attitydförändring över tid. Samtidigt är svenska folket positivt till att ta ställning för donation.

Annons

Peter Desatnik hoppas på en lagändring som leder till att det ska bli lättare för sjukvården att genomföra fler donationer. I den statliga utredningen från 2015 föreslås en mängd åtgärder. Peter Desatnik hoppas dessa ska kunna förverkligas.

I dag går sjukvården miste om en hel del donationer på grund av det regelverk som nu håller på att ses över.

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons