Annons

Folkets hus hamnar i moment 22

Under tisdagen var det tänkt att politikerna skulle säga ja eller nej till bidrag till Folkets hus renovering. Det blev ett kanske.
Och det sätter Folkets hus i en tuff sits. Ett moment 22.
Älmhult • Publicerad 15 augusti 2018 • Uppdaterad 16 augusti 2018
Folkets hus väntar på besked.
Folkets hus väntar på besked.Foto: Arkiv

Planen var att få pengar från Boverket, kommunen, övriga näringslivet och banken.

Annons

Men Boverket sa nej. Och kommunens bidrag hängde på att Boverket skulle bevilja. Alltså brann kommunens pengar inne.

Under tisdagens kommunstyrelsemöte var Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet redo att ta beslut om nytt bidrag. Förslaget var att precis som tidigare ge 4,5 miljoner kronor. Med villkoret att Folkets hus måste lösa övrig finansiering också för att pengarna ska betalas ut.

Men oppositionen fick igenom en återremiss. Alltså att man väntar med beslut tills Folkets hus har presenterat fler siffror och faktaunderlag.

– Från min sida ser jag ingen anledning att dra ut på beslutet, jag tycker att Folkets hus kan få komma i gång med sitt arbete. Jag tycker det är viktigt med tydliga besked om vad vi som kommun kan bistå med och att vi sänder en signal att lokalen är viktig för oss, säger kommunalråd Eva Ballovarre (S) kritiskt.

Oppositionsrådet Elizabeth Peltola (C) menar att frågan kommit i nytt läge av Boverkets nej. Att renoveringens budget gått från 12 till 9 miljoner, och helt plötsligt står kommunen alltså för halva kostnaden.

– Då vill vi ha lite ner kött på benen. Vad har de ändrat om och vad kommer att göras med det nya upplägget? Hur kan man säkerställa resten av finansieringen? Det är det återremissen handlar om, säger Peltola.

– Vi har bara sett ett övergripande underlag.

– Av tradition har vi gett bidrag när Boverket är inblandat (och medfinansierar) och för varje gång vi gör något annat måste vi kunna motivera det väldigt väl. Annars kan frågan komma från många olika håll, att de vill ha bidrag till sina ombyggnationer.

Mattias Lindqvist, Folkets hus
Mattias Lindqvist, Folkets husFoto: Peter Ottosson

Folkets hus ordförande Mattias Lindqvist är besviken och förvånad. Dialogen med kommunen upplever han som bra.

– Och i den dialogen har vi tillhandahållit all information som man frågat efter, och mer därtill, säger han.

Annons

De har redan redovisat en så detaljerad kalkyl som är möjlig, menar han.

– Så länge vi inte har något beslut från kommunen om de vill vara med eller inte så är det väldigt svårt för oss att få löften från andra.

– Vi hamnar i ett moment 22.

– Kalkylen kan bara bli skarpare av att de säger: ”Ja, vi är med, givet att andra också är med”. Men andra säger inte att de är med så länge inte kommunen säger att de är med, säger Lindqvist.

I början av september har de ett sen tidigare inplanerat evenemang där de ska försöka ragga finansiärer ur näringslivet. Förhoppningen är att bank och näringsliv vågar satsa ändå.

Nästa vecka har de ett styrelsemöte där de ska diskutera hur de kan gå vidare. Lindqvist tror fortfarande på projektet, men sticker inte under stol med att de har hamnat i en rejält besvärlig sits.

– Jag har hundra procent förståelse för att man vill ha garantier och en hållbar kalkyl för att kommunens bidrag ska bli aktuellt. Men vi hade hellre sett ett beslut där förutsättningen för att pengarna ska betalas ut är att andra finansiärer också är med. För oss är det här väldigt besvärligt, säger Lindqvist.

Elizabeth Peltola, Folkets hus ser det som ett moment 22, hur ser du på det?

– Vi måste ändå har kalkylerna och mer fakta på bordet innan vi tar beslut. Vi kan inte ta beslutet lättvindigt. I det andra beslutet om Boverksansökan hade vi hela planen klar för oss vad som skulle göras. Så är inte läget nu.

– Det är vi skyldiga våra skattebetalare.

Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons