”Ibland måste kommunen bästa gå före ideologin”

Älmhult Artikeln publicerades

Frustration över att styra med annans budget och svårt att besluta om utförsäljning av Äbo. – Men de svåraste besluten är dem vi inte fått igenom, menar kommunalrådet Eva Ballovarre, (S).

Vid valet 2014 var Eva Ballovarre, (S), helt ny i politiken och satt bland annat i socialnämnden och var ersättare i kommunstyrelsen.

– Jag valde att engagera mig när Älmhults kommun tog bort demensavdelningarna. Jag är distriktssköterska och tyckte det var mycket dumt men det hjälper ju inte att sitta hemma och muttra.

– Nu har vi demensavdelningar men behöver fler.

Eva Ballovarre hemma i villan i Diö. Namnet Ballovarre är ursprungligen norskt.
Foto: Kajsa Erlandsson
Eva Ballovarre hemma i villan i Diö. Namnet Ballovarre är ursprungligen norskt.

Mitt i mandatperioden fick hon frågan att ta över som kommunalråd efter Ingemar Almkvist.

– Han hade ju flaggat för detta redan i början av mandatperioden men jag blev ganska förvånad att jag blev tillfrågad, berättar Eva Ballovarre.

Efter en del turbulens i kommunfullmäktige då oppositionen hotade med att ta över blev Ballovarre ändå vald till kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Och så fick hon ta över ett styre minoritet som haltat och där oppositionens budget röstats igenom gång på gång.

– ”Det ser ut som ni alltid bråkar”, är det någon som sagt till mig. Men så är det inte utan det politiska klimatet är gott i Älmhult. Elizabeth Peltola sitter alldeles bredvid mig i kommunhuset.

Vad har varit svårast under mandatperioden?

– Det är nog att inte jobba för mycket. Jag har lagt otroligt mycket tid på att försöka förstå allt.

– Och så har det varit svårt med allt vi inte fått igenom. Som en skattehöjning. Nu får vi vänta ett helt år på mer personal inom skola, vård och omsorg.

Har det inte varit svårt att inte veta hur vågmästarna Sverigedemokraterna står?

– Nej, de har ju i princip nästan alltid röstat med alliansen.

Kan ni tänka er att samarbeta med SD?

– Nej, det kan vi inte. Vi har inte samma människosyn.

Under mandatperioden var Socialdemokraterna också med om att sälja en del av det kommunala bostadsbolaget, Älmhultsbostäders, hyresfastigheter i centrala Älmhult. Det privata fastighetsbolaget Sydkusten blev ägare till nästan 200 hyreslägenheter. Tanken med affären var att frigör kapital för att bygga nytt.

– Det var verkligen inget lätt beslut. Vi diskuterade på gruppmöten och hade även omröstning på medlemsmötet. Syftet var ju bra. Alltså att skapa fler bostäder. Och ibland måste man se vad som är bäst för kommunen och inte så mycket till ideologin.

Det är ju också på gång att det privata företaget Idemo utbildning ska driva en ny förskola i Älmhult.

– Utifrån den situation vi har nu kan det vara OK att driva en del verksamhet privat men när en kommun driver så är verksamheten målet. För ett aktiebolag är målet vinsten.

Eva Ballovarre menar att kommunen har gjort och kommer att göra många stora investeringar. Låneskulden ligger på nästan en miljard. I ett sånt läge kan det vara rätt att släppa in privata i det allmänna.

– Älmhult ska växa och snart kan vi börja lägga upp en plan för att amortera. Och det är inga skrytbyggen vi har lånat pengarna till, framhåller Ballovarre.

– Kan vi säga nej till ett LSS-boende? Och Älmhult måste ha en simhall. Vad är det vi gör som vi inte ska göra? En del undrar varför vi lägger pengar på kultur. Till exempel lade vi en halv miljon på Älmhultsfestivalen. Jag tror att kultur också är viktigt för att vi ska känna stolthet och gemenskap.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR

Bäst och sämst

Under mandatperioden

Svåraste beslutet: Att inte få igenom budgeten och skattehöjning.

Bästa beslutet: Återinförande av demensplatser och även genomlysningen av äldreomsorgen och skolan som mynnat ut i något bra.

Bästa motionen: Jämställt försörjningsstöd.

Sämsta motionen: Det finns en del motioner som är väldigt detaljerade som gäller sakfrågor. Till exempel den om informationsskyltar vid stationen.

 

Visa mer...