Sträcka på 3,5 kilometer brann – fortsatta förseningar under söndagen

Alvesta Artikeln publicerades

Klockan 12:26 på lördagen kallades räddningstjänst till Alvesta för en brand längs med järnvägen.

En sträcka på 3,5 kilometer utmed Södra stambanan brann.

Förseningarna fortsätter under söndagen, då endast ett spår är öppet. Trafikverket meddelar att båda spåren förväntas öppnas under tidiga söndagskvällen.

Bränder ut med Södra stambanan i Alvesta stoppade tågtrafiken under lördagen.
Foto: Carl Carlert
Bränder ut med Södra stambanan i Alvesta stoppade tågtrafiken under lördagen.

Vid 16-tiden var räddningstjänsten fortfarande kvar på palatsen även om det var i en minskad styrka.

– Vi har dragit ner på antalet personer men vi kan inte säga att vi har släckt branden än. Det har brunnit på olika platser på en sträcka av 3,5 kilometer och vi har kontroll på de stora glödhärdarna, säger Nellie-Kim Millbourn, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

– Det är lugnare nu och det är därför som vi har skickat hem vissa styrkor, fortsätter hon.

Det var strax efter lunch på lördagen som larmet om gräsbrand kom till SOS. Det har brunnit utmed banvallen mellan Alvesta och Blädinge.

I samband med att bränderna upptäcktes stoppades all tågtrafik på Södra stambanan förbi Alvesta. Enligt den första prognosen från Trafikverket skulle trafiken släppas på vid 15-tiden men stoppet råder ännu.

– Vi har inte hävt vårt tågstopp ännu, eftersom det fortfarande glöder på vissa platser. Sedan är personal från Trafikverket på plats och kontrollerar så att rälsen och kontaktledningarna inte har tagit skada av elden. Min gissning är att deras arbete tar längre tid än vårt, så det kan kan dröja innan tågen släpps på igen, säger Nellie-Kim Millbourn.

Enligt Trafikverket är bussar insatta mellan Alvesta och Älmhult under tiden tågtrafiken är avstängd. Dock i begränsad omfattning, skriver de i sitt informationsmejl.

Sedan 19-tiden på lördagen rullar tågen åter förbi Alvesta då ett spår är öppet. På söndagsförmiddagen meddelade Trafikverket att båda spåren förväntas öppnas under tidiga kvällen.

Texten uppdateras.