SD:s lista öppen - vem som helst kan röstas in

Alvesta Artikeln publicerades
David Kristansson (SD).
Foto: Filip Bolmgren
David Kristansson (SD).

Sverigedemokraterna är det enda partiet i Alvesta som inte har ”låst” sin valsedel inför valet.

Det gör att vem som helst som samtycker kandidatur kan röstas in om partiet skulle göra ett lyckat val.

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna en hel del tomma stolar i fullmäktigesalar runt om i Sverige. Det gjorde att personer som inte stod på någon lista från början röstades in på massa stolar efter att väljare skrivit upp deras namn på valsedeln.

I år väljer Sverigedemokraterna att låsa sina listor i en rad kommuner för att undvika eventuella problem. I länskommuner som Växjö, Tingsryd och Älmhult är listorna ”låsta”, vilket innebär att bara personerna som står på listan kan ta sig in i fullmäktige.

Men i Alvesta kör partiet med en öppen lista, som enda parti i kommunen, vilket öppnar upp för att personer partiet inte själva valt ut kan röstas in i fullmäktige.

Förra valet fick SD sju mandat efter drygt 14 procent röster och i år står det totalt nio personer på partiets lista.

Vid ett bra valresultat kan partiet få över tio mandat vilket innebär att en eller flera personer skulle kunna ”kuppa” till sig ett mandat.

David Kristiansson (SD) som är gruppledare för partiet och står först på höstens lista säger att han inte vet varför listorna är öppna och hur reglerna exakt fungerar. Men risken att någon ”kuppar” sig in är han medveten om och är något de tidigare diskuterat.

– Den risken är såklart överhängande, han till Smålandsposten.

– Men vår politik är så eftertraktad att det är svårt att få ihop tillräckligt mycket folk.

För att undvika en öppen lista behövde partierna lämna in sina kandidater och ”lås listan” redan i april i år.

– Ju närmare valet man kommer desto mer vill folk engagera sig. Om listan är öppen behöver vi inte utestänga någon som inte är ute i god tid och som vill engagera sig inför valet.

Det har dock skett förändringar i vallagen sedan senaste valet. Numera måste alla kandidater själva, senast två dagar innan valet, godkända sin kandidatur till partiet.

Det innebär att Sverigedemokraterna inför valet kommer veta om vilka personer det är som är anmälda och är valbara för partiets räkning, men däremot kan de inte göra något för att plocka bort personer de inte vill ha med.

– Det är lite pest eller kolera. Tomma stolar är definitivt inte bra, men att det kommer in sådana som inte passar inte är inte heller bra.

Är det värt risken att ha en öppen lista?

– Ja, eftersom det gör att vi fortfarande kan få in fler vettiga kandidater så är det värt det.

– Vi ska göra allt vi kan för att se till att inte några oseriösa ska komma in.

Kunde ni gjort på något annat sätt för att rekrytera ännu fler personer innan april och låst listan?

– Nej, det är väldigt svårt att få fram vettiga kandidater. Jag tycker det är bra att vi fått fram nio bra namn. Det är svårt eftersom vi är så extremt snabbt växande.