Stora broskjutet görs med grönsåpa

Alvesta Artikeln publicerades

I morgon sker stora broskjutet över järnvägsspåren i Alvesta. Cirka 20 man ser till att det sker säkert och betryggande.

Desto fler kommer att vara åskådare vid den spektakulära och historiska händelsen. Men de får hålla sig bakom avspärrningarna så att precisionsarbetet att få bron på plats kan fortgå ostört.
– De som skjuter bron på plats är verkligt duktiga. Men de måste få jobba i lugn och ro, säger Tor Wolgast, ombud för NCC, som bygger bron.
Under arbetet kommer tågtrafiken att vara avstängd helt från 21.55 på lördagen till klockan åtta på söndagen. Det är under den tiden den sista delen av bron skjuts på plats. Från fredag kväll till lördag klockan 16 är Skånetågen och Krösatågen avstängda. Under den tiden skjuts merparten av bron på plats.
Alvesta kommun har valt att förlägga festligheterna till kvällstid.
– Vi tror på en kvällsaktivitet och att det är kul och festligt att det händer något i Alvesta då. Det blir musik, brokaka, öppna affärer och en utställning om järnvägsstationen genom tiderna, säger informatör Kim Lindstedt.
Hur får man det den runt 70 meter långa bron som väger 110 ton på plats? Jo, med hjälp av ett par domkrafter och grönsåpa.
– Ju enklare desto bättre fungerar det. Bron skjuts på stålbalkar med ett neoprenlager på och mellan läggs grönsåpa, så det glider lätt, säger Tor Wolgast.