Annons

Spionen som valde kylan

Tre förmiddagar i veckan drillar Jonas Thern tonåringar på Ekbackeskolan i Osby. Sedan åker han hem till Finnvedsvallen och tränar IFK Värnamos juniorer. Ett oglamouröst jobb som fått honom att välja bort spionuppdrag åt förbundskapten Janne Andersson inför VM.
– Andra får tycka vad de vill – det här är status för mig, säger en fotbollslegend i toppluva.
Osby • Publicerad 22 mars 2018
”Vi vill pränta in i de här unga killarna är att de inte ska vara rädda för att göra fel. Det ska vara roligt och allt här innefattar ett tävlingsmoment, till och med uppvärmningen har ett poängsystem. Och så är bollen i princip alltid med”, säger Jonas Thern och ger en kort beskrivning av fotbollsakademins filosofi.
”Vi vill pränta in i de här unga killarna är att de inte ska vara rädda för att göra fel. Det ska vara roligt och allt här innefattar ett tävlingsmoment, till och med uppvärmningen har ett poängsystem. Och så är bollen i princip alltid med”, säger Jonas Thern och ger en kort beskrivning av fotbollsakademins filosofi.Foto: Per Ohlsson

Jonas Thern har spelat 75 A-landskamper, varit med och fixat ett klassiskt VM-brons och provat tränaruppdrag i allsvenskan och superettan. Men det är fotbollsakademin i Osby han prioriterar och brinner för – ett gäng tonåringar från företrädesvis småklubbar på den svenska vischan. Skottad konstgräsplan, drivor med snö och bitande nordan stora delar av den här bistra vintern.

– Jag är i Osby tre förmiddagar i veckan och så är det träning med ungdomarna hemma i IFK Värnamo på eftermiddagar och kvällar, plus att jag i princip är med på alla pass med seniortruppen också, säger han.

Annons

Du har spelat med och mot de bästa i världen. Hur kommer det sig att du nöjer dig med att vara utvecklingstränare?

– Jag har provat på allsvenskan och hade jag velat göra tränarkarriär på klubbnivå så hade jag varit utanför gränserna och någonstans i Europa för länge sedan. Men efter två säsonger med HBK (Halmstad) i allsvenskan så drog vi igång fotbollsakademin på John Bauergymnasiet i Värnamo. Sedan växte det till fler orter och fler idrotter, men nu har vi samlat allt i Osby. Hur det blir i framtiden får vi se, kanske växer konceptet igen.

Vad skiljer Calcio Academy i Osby från andra gymnasieprogram med fotbollsinriktning?

– Vi vill pränta in i de här unga killarna är att de inte ska vara rädda för att göra fel. Förstatouchen och att tänka rätt är nyckeln. Det ska vara roligt och allt här innefattar ett tävlingsmoment, till och med uppvärmningen har ett poängsystem. Och så är bollen i princip alltid med. Det är högt tempo som du ser, och trots att vi inte kör utpräglad konditionsträning brukar det visa sig i slutet av matcherna att spelarna härifrån orkar mer än motståndarna. Vi har ju visat rätt hyggliga resultat när det handlar om att plocka fram elitspelare.

Var hämtar du dina idéer?

– Det är lite Ajax-tänk över upplägget.

Och någon speciell förebild som tränare?

– Det går inte att förbise Pep Guardiola och den fotboll han vill spela. När han hade framgångar i Barcelona sa man att med alla de stjärnorna var det ett självspelande piano. Samma sak i Bayern München – det var ingen konst att vinna med materialet han hade. Nu håller han på att göra samma sak i Manchester City, så något måste han väl göra rätt.

Du scoutade kvalmotståndarna Bulgarien och Vitryssland åt Janne Andersson, men hoppade av när VM-platsen var klar och det började bli riktigt roligt. Varför?

– Arbetsuppgifterna på hemmafronten blev för många och eftersom landslaget kvalificerade sig till VM skulle bördan bli ännu större. Jag vill göra ett bra jobb och jag insåg att jag inte skulle hinna med. Men det finns alltid en chans att jag kommer tillbaka om det passar.

Annons

Jonas Therns parhäst sedan många år är Håkan Svensson, målvakt och dubbel svensk mästare med Halmstads BK. Han kanske formulerar internatmodellen bäst:

– Jag vet inte om vi haft tur men det är alltid bra stämning här, och vi lär killarna ta ansvar också. Internatet känns outstanding på något sätt. Det är lite som att göra lumpen. Även de som kommer från närområdet, till och med från Osby, brukar efter ett tag välja att bo här på skolan för att vara med i gemenskapen. När jag jobbat i tränarstaben i olika klubbar har jag ibland förundrats över hur mycket resurser det satsats på seniortruppen och hur lite det blivit över till någon ensam stackars ungdomstränare. Jag tycker det är feltänk, att det ofta prioriteras tokigt.

”Jonas (Thern) är den ende allsvenske tränaren som petat mig. Han gjorde det när han var i Halmstad och nu sitter jag här som hans kompanjon”, säger Håkan Svensson och skrattar åt att bollen är rund.
”Jonas (Thern) är den ende allsvenske tränaren som petat mig. Han gjorde det när han var i Halmstad och nu sitter jag här som hans kompanjon”, säger Håkan Svensson och skrattar åt att bollen är rund.Foto: Per Ohlsson

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons