Barn och ung

Emma Virke: Brevet till månen

Barn och ung Artikeln publicerades

Emma Virke är konstnären som förra året vann Natur & Kulturs bilderbokstävling med illustrationerna till Eva Lindströms Mops. Nu debuterar hon som författare med FSC- och Svanen-märkta bilderboken Brevet till månen.

Kanske blir det ensamt där uppe på himlavalvet, tänker huvudpersonen Moa. För att få veta vad månen tycker skriver hon ett brev. Bokstavshjälp får hon av pappa. Frimärken hittar hon i mammas väska. Det blir upprinnelsen till ett storslaget äventyr.
Virkes text utvecklas smidigt i komprimerade sjok. Moas jagperspektiv är drivande hela vägen, men hennes tankar och utrop balanseras mot replikskiften med föräldrarna. Ibland blir det lite torrt, men det tar Virke igen på det visuella planet.
Bilderna springer ur en lekfull collageteknik, nästan lika vild som norrmannen Stian Holes. Här är rymdfarkosten en espressobryggare och dörrmattan ett ironiskt meddelande till vuxenvärlden. Det är en spännande debutbok fylld av underfundiga detaljer och kreativa sätt att komma närmare sina drömmar.

JONNA FRIES