Har du köpt en parkeringsplats - då kan skattesmäll vänta

Bostad/TT Artikeln publicerades
Foto:Bertil Enevåg Ericson / TT

Bostadsrättsägare som har förändrat bostadens yta, till exempel genom att ha köpt till en parkeringsplats till sin lägenhet, kan tvingas betala reavinstskatt, trots att de inte ska sälja lägenheten.

Många boende ifrågasätter nu Skatteverkets nya linje.

– Här sätter verkligen Skatteverket de boende i skiten, konstaterar Mats Broman, ordförande i en bostadsrättsförening på Östermalm i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Många av de boende i huset, som ligger på attraktiva Nybrogatan, köpte för snart ett år sedan föreningens parkeringsplatser i garaget. En del köpte till och med två eller tre platser, som kostade runt 300 000 kronor styck.

Skatteverket bedömer att ett sådant köp är en "väsentlig förändring av upplåtelsevillkoret", och att reavinstskatt kan utlösas som om hela bostadsrätten har sålts.

– En del har bott här riktigt länge och bostaden kan ha haft en värdestegring på cirka 10 miljoner kronor. Någon försäljning har aldrig skett så några nya pengar att betala reavinstskatt finns inte att ta av. Med 22 procent skatt, kan en barnfamilj som bor här komma att tvingas betala ett par miljoner kronor bara för att de köpte till en p-plats, säger Mats Broman till SvD.

30 bostadsrättsinnehavare i huset köpte garageplatser 2016. Den oväntade reavinstskatten uppskattas hamna på sammanlagt runt 25 miljoner kronor för de drabbade. (TT)