Annons

Bättre vård med vårdval

Ledare • Publicerad 30 juli 2010

Vårdvalsreformen har inneburit ett mycket större utbud inom svensk vård och omsorg. Sedan regeln som ger vårdföretag etableringsfrihet infördes har 244 nya vårdcentraler öppnat i hela landet. Tidigare fanns konkurrens inom vården främst i Stockholmsregionen. Men mer än hälften av de nya vårdcentralerna ligger utanför storstäderna. Så är ju utvecklingen även i Kronoberg. De nya aktörerna har satsat likaväl på Åseda som på Växjö.

I Västra Götalandsregionen har det genomförts en större undersökning om patienternas erfarenhet av vårdvalet. Mer än 20 000 svarade på enkäter där de fick rangordna erfarenheten av olika vårdgivare. De privata vårdcentralerna visade sig vara mycket uppskattade. Först på artonde plats kom en vårdcentral med landstinget som huvudman. Det här innebär naturligtvis inte att privata vårdföretag alltid skulle vara bättre. I botten fanns också flera vårdcentraler med privata huvudmän. Men det visar att konkurrens i kombination med mätningar och öppna jämförelser kan höja kvaliteten i vården.

Annons

De borgerliga partierna har varit drivande när det gäller vårdval. Vänsterpartiet har konsekvent varit emot och socialdemokraterna syns ha varit splittrade inför frågan. Den socialdemokratiska hållningen varierar efter region och hårdast motstånd har funnits i de nordligaste landstingen, där vårdföretag följaktligen inte valt att etablera sig i särskilt stor omfattning. Även om vårdföretagen garanteras rätten att starta verksamhet innebär det inte att det är en särskilt god idé om man har den politiska majoriteten emot sig. Privata vårdgivare möter fortfarande betydande konkurrensnackdelar enligt deras egen intresseorganisation.

Alla socialdemokrater tycker dock inte lika. I Kronoberg fick vårdvalsreformen socialdemokrati stöd. Det påvisas även inte minst av att intresseorganisation Vårdföretagarna har en näringspolitisk chef med bakgrund som tung socialdemokratisk tjänsteman - Hans Dahlgren.

Dahlgren säger sig vara nöjd med branschens resultat, men konstaterar att den inte lyckats etablera sig norr om Dalälven. Skälet till det handlar om den politiska osäkerhet som finns kring vad som händer om de rödgröna vinner valet. På nationell nivå har man lovat att slopa kravet på vårdval i landstingen - och därmed stoppa fortsatt etablering i de rödaste landstingen. Det är uppenbarligen i norr som resultaten av undersökningen i Västra Götaland borde bli analyserade.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons