Alliansen kan slå sönder den svenska modellen

Monica Haider/Anette Myrvold ,
Arbetsgivarna ropar efter utbildad arbetskraft. Lösningen måste därför vara att utbilda fler svetsare, sjuksköterskor och maskintekniker, skriver Monica Haider (S) och Anette Myrvold.
Foto:Nora Lorek/TT
Arbetsgivarna ropar efter utbildad arbetskraft. Lösningen måste därför vara att utbilda fler svetsare, sjuksköterskor och maskintekniker, skriver Monica Haider (S) och Anette Myrvold.

Att lagstifta lägstalöner kan leda fram till att vi har människor som lever i fattigdom, trots att de arbetar. Det kan varken LO eller Socialdemokraterna tolerera, skriver Monica Haider (S) och Anette Myrvold, vice ordförande i LO-distriktet i Småland och Blekinge.

Så var det dags för ännu ett försök från borgerligheten att slå sönder den svenska modellen, med sänkta löner för de som arbetar som mål. Senast i raden av dessa återkommande försök är förslaget från M, C, L och KD om inträdesjobb, ett förslag som öppnar upp för politiker att lagstifta löner på svensk arbetsmarknad.

Förslaget innebär att 70 procent av arbetstiden är betalt lönearbete och resterande 30 procent är oavlönat lärlingsarbete. Det riktar sig mot nyanlända, liksom de som står utan gymnasieutbildning.

De borgerliga partierna säger sig lägga förslaget för att motverka ett skuggsamhälle, men genom att skapa ett system som innebär att människor arbetar för en lön som inte går att leva av anser vi att risken i stället är att ojämlikheten förstärks. Människor utanför arbetsmarknaden behöver komma i arbete med en lön som det går att leva på. Börjar vi sänka någon enskild grupps löner står nästa grupp snart på tur.

Att lagstifta lägstalöner kan leda fram till att vi har människor som lever i fattigdom, trots att de arbetar. Det kan varken LO eller Socialdemokraterna tolerera. I vårt samhällsbygge ska det inte finnas ett A- och ett B-lag, alla ska med och alla ska uppåt. Det ska löna sig att arbeta, oavsett om du är byggnadsarbetare, städare eller sjuksköterska.

Dagens arbetsmarknad har inget behov av en låglönesatsning. Det finns 100 000 lediga jobb och arbetsgivarna ropar efter utbildad arbetskraft. Lösningen måste därför vara att utbilda fler svetsare, sjuksköterskor och maskintekniker - platsen som maskintekniker blir inte fylld bara för att någon annan får sänkt lön.

I den svenska modellen kommer arbetsmarknadens parter överens om löner. Så ska det fortsatt vara och i mars presenterades LO:s utbildningsjobb, där du får lön för hela arbetstiden medan utbildning sker efter arbetet med studiemedel. Kunskapsfokuset saknas helt i den borgerliga låglönesatsningen, detta då den enbart syftar till att sänka människors löner och därmed livschanser. Utbildningsjobben riktar sig till de som behöver tillgodogöra sig kunskaper och färdigheter, inte enbart till ungdomar eller nyetablerade svenskar. Att peka ut en grupp i samhället och marginalisera den grovt för tankarna till förlegade apartheidsystem ingen vill återuppleva.

Svensk arbetsmarknad förtjänar bättre än politisk klåfingrighet, och Sveriges arbetare förtjänar bättre än en lön som inte går att leva av. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.