Johan Kristensson: Spänningen stiger i Älmhult

Debatt

Jag har bevakat många fullmäktigesammanträden i Älmhult, den kommun jag ägnat mest tid åt här på Smålandsposten. I takt med att det parlamentariska läget blivit allt oklarare har utgången i de beslut som ska fattas blivit allt ovissare. I dag tycks situationen nå sin kulmen.

Den borgerliga alliansen, vilken i Älmhult inkluderar Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, gjorde i förra veckan klart att den är beredd att lägga beslag på ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Vi börjar tröttna, vi är beredda att kliva in och ta över. Vi ser inget av deras politik utan de glider bara med, sa Elizabeth Peltola (C) i Smålandsposten i förra veckan.

Ingemar Almkvists (S) tilltänkta efterträdare på posten som kommunstyrelsens ordförande, Eva Ballovarre, skriver i dag på debattsidan om varför hon tycker att det rödgröna styret har varit framgångsrikt under de drygt två år de haft vid makten. Några tankar på att lämna ifrån sig ordförandeskapet märks inte.

Hur kommer det att gå i kväll? Kommer de borgerliga, i så fall med hjälp av SD, ta chansen och överta makten? På riksplanet har ju Elizabeth Peltolas partikollega Annie Lööf nobbat Anna Kinberg Batra (M) med motiveringen att hon inte vill slunga in Sverige i en politisk cirkus så nära inpå nästa val. En viktig skillnad gentemot Älmhult är dock att kommunen redan styrs med en borgerlig budget.

Ta gärna chansen och infinn dig för en stunds politisk strid i kommunhuset i afton. Antalet besökare ur allmänheten brukar nämligen vara ganska skralt. Men det som sker i kväll kommer att förändra Älmhult de kommande åren. Vill du inte ta dig dit så kan du så klart lita på att vi följer bataljen.

Skejtarna i Växjö har äntligen fått sin nya hall. Läs Daniel Johanssons och Per-Erik Sandebäcks reportage på sidorna A8-9.

På näringslivsfronten berättar Kerstin Haggren på sidan A6 att industrin skriker efter folk just nu, Alessandro Nilsson skildrar en välbesökt gösmiddag på sidan B6 och Bosse Vikingson om kravet på egen lokal för att få servera snaps i Bråthult på sidan B2.