Magnus Karlsson: Låtarna som får dig att vilja kräkas

Växjö Artikeln publicerades

Det började med en utmaning på Facebook: Lägg ut tio bilder, en om dagen, på skivor som påverkat dig och som du fortfarande lyssnar på.

Jag är vanligen skeptisk till liknande kedjebrevsvarianter men då mitt musikintresse är starkt klumpade jag ihop tio skivor i olika genrer och lade ut allt på en gång – blandningen sträckte sig från Queens fantastiska "A Night at the Opera" till Paul Simons "Graceland", skivor som fortfarande snurrar hemma hos mig.

Jag tänkte väl inte så mycket mer på det hela förrän den kända radiorösten Per Brolléus blandade sig i det hela genom att förolämpa Paul Simon med kommentaren "You can call me Al är typ låten som kan förstöra en månad för mig. Bara genom att tänka på låten är 48 timmar av mitt liv sänkt i mörker."

P4 Kronobergs Per Brolléus
P4 Kronobergs Per Brolléus

Jag håller av förklarliga skäl inte med - jag har för övrigt planerat in att se Paul Simons avskedsturné i Globen i sommar – men själva tanken på att vända på utmaningen startade något i mig. Vad sägs om"Lägg ut bilder på tio superusla skivor som du verkligen inte klarar av att lyssna på"? För har vi inte alla de där musikminnena, de som får oss att vilja kasta ut radion genom fönstret?

För mig innehas förstaplatsen på skräplistan av The Verves "Urban Hymns", som bäst kan beskrivas som att insjukna i influensa. Känslan hos mig när de första tonerna letar sig ur högtalaren är exakt den samma som när viruset löper amok i kroppen, febern stiger och huvudvärken gör det omöjligt att gå upp ur soffan för att stänga av oljudet.

Men varför stanna vid vänkretsen på Facebook, slår det mig. Per Brolléus har ju ett program i en stor radiokanal och jag bjuder i kommentarstråden helt skamlöst in mig själv med en programidé: "En radiotimme, du och jag och låtarna vi av olika anledningar inte klarar av. Öppen telefonväxel med lyssnare som får ringa in och önska de värsta låtarna de vet."

Nu hoppas jag bara att kanalledningen på P4 Kronoberg förstår storheten och bjuder in. Brolléus föreslog faktiskt den perfekta rubriken: "Låtarna som får dig att vilja kräkas."