Magnus Karlsson: Två pristagare som öppnar våra ögon

Moderator

Anna Roxvall, frilansjournalist med Afrika som specialitet, får årets Nils Horner-pris.

En påminnelse om hur viktig korrekt och modig bevakning från världen är.

Priset delas ut av Borås Tidning och är instiftat till minne av tidningens före detta medarbetare Nils Horner, sedemera känd radioröst från flera av jordens oroshärdar.

Nils Horner mördades på öppen gata i Kabul 2014.

Anna Roxvall rapporterade för en månad sedan från Gambia, på plats när diktatorn Yahya Jahheh tvingades bort efter 22 år vid makten. Hon var även planerad för att tillsammans med fotografen Johan Persson åka till Etiopien men på grund av en graviditet blev det Martin Schibbye som följde med i hennes ställe. Johan Persson och Martin Schibbye greps och spenderade sedan 14 månader i fängelse.

Utan dessa modiga och nyfikna journalister skulle det bli tyst från platser och skeenden som behöver utomstående ögon. Anna Roxvall är väl värd priset.

I en intervju med Borås Tidning berättar hon om sin relation till Nils Horner:

– Jag växte nästan upp med Nils röst i radion. Han hade en sådant fint tilltal till lyssnarna och förmedlade en sådan trygghet i sina rapporter. Dessutom hade han en otrolig respekt för människor han träffade. Det är sådant som jag själv strävar efter och därför blev jag så glad över priset.

•••

Magda Gad, utrikeskorre på Expressen, är även hon prisad. Tidningen Faktum har utsett henne till Årets avslöjare.

Symptomatiskt nog kunde Magda Gad inte ta emot priset själv – hon var på plats i norra Irak för att bevaka offensiven mot staden Mosul.