Debattera mera

”Jag känner inte igen vårt land längre”

Debattera mera Artikeln publicerades

Jag är orolig för Sverige. Jag känner inte igen vårt land längre. Ett öppet och tolerant samhälle som ändå har präglats av någon slags solidaritet och en tanke om alla ­människors lika värde, håller det sakta men säkert på att förändras? skriver kommunalrådet Malin Lauber (S).

Kommer toleransen att dränkas under den smutsbruna filten och kväva du gamla du fria? Sverigedemokraterna börjar visa sitt rätta ansikte. När deras partiledare, som arbetat hårt med att tvätta den smutsiga byken, blir sjukskriven, träder andra fram.
Deras främlingsfientliga politik blir allt mer synlig.
Vi har en talman, som är Sverigedemokrat, som gör det ena märkliga uttalandet efter det andra. Han är inte min talman, han företräder inte mig.
Det blir också synligt i kommunen att Sverigedemokraterna inte har någon politik för Växjö kommun. Inget sades i valrörelsen, ingen budget lades och man röstade inte heller på några av de förslag som fanns.
Under de senaste fyra åren i fullmäktige har Sverigedemokraternas företrädare knappast sagt ”pip”. Nu har de också tagit plats i nämnderna. Jag tar gärna debatten­ med Sverigedemokraterna.
Jag lovar att diskutera kommunpolitik, hur vi förbättrar skolresultaten, hur vi förhindrar liggsår hos äldre och gör att nattfastan inte blir för lång.
Jag vill diskutera re-investeringar i vattenledningar, avfallsplaner, detaljplaner och cykling i rondeller eller inte.
Jag vill diskutera jämställdheten i fritids- och idrottslivet, konstgräsplaners vara eller inte vara.
Jag vill diskutera utvecklingen av Växjö city, hur vi ska samarbeta med länsstyrelsen, Trafikverket, Region Kronoberg, frivilligorganisationer och företag med flera.
Listan kan göras lång på saker att diskutera. Vi är alla valda för att ta dessa diskussioner.
Jag välkomnar Sverigedemokraterna i debatten om den löpande kommunala vardagen och förutsätter att de inte gömmer sig under den smutsbruna filten.

Malin Lauber (S), kommunalråd