Annons
Nyheter

Swedbanks vd får sparken

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken, enligt ett pressmeddelande.
"De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken", säger ordförande Lars Idermark i en kommentar.
Stockholm • Publicerad 28 mars 2019
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark. Arkivfoto
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark. ArkivfotoFoto: Lars Pehrson/SvD/TT

Beskedet kommer efter flera dagars dramatik, en polisrazzia mot banken under gårdagen, misstankar om grovt svindleri och att det på morgonen stod klart att Bonnesen kommer att nekas ansvarsfrihet på dagens årsstämma.

"Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro", säger Lars Idermark i pressmeddelandet.

Annons

Strax före beskedet om att vd sparkas handelsstoppades aktien på Stockholmsbörsen. Aktien hade före det fallit 3,7 procent i dag.

– Vi kan bekräfta att aktien och instrument kopplat till den stoppas. I övrigt hänvisar vi till börsmeddelanden och till bolagets egen kommunikation, säger Erik Granström, pressansvarig på Stockholmsbörsen, till TT.

Stoppet kommer att gälla tills dess att banken skickar ut en stämmokommuniké, efter stämmans slut.

Storägarna Alecta, AMF och Folksam meddelade dessutom redan på morgonen att man inte kommer att bevilja Swedbanks vd ansvarsfrihet på dagens stämma, enligt pressmeddelanden från bolagen.

Eftersom de tre ägarna tillsammans äger mer än tio procent av aktierna i bolaget är det tillräckligt för att Bonnesen inte beviljas ansvarsfrihet för 2018.

Nekad ansvarsfrihet öppnar för att aktieägarna kan stämma Bonnesen. Huruvida Swedbanks styrelse kommer att beviljas ansvarsfrihet återstår att se, men det ser i nuläget ut att bli så.

"Eftersom ansvarsfrihet handlar om rätten att utkräva ansvar baserat på relevanta fakta som är känd, avser AMF dock inte att rösta nej till ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna räkenskapsåret 2018. Vi förväntar oss att styrelsen trots detta förstår det fulla allvaret i situationen, och fullt ut inser det ansvar som nu vilar på deras axlar", skriver Johan Sidenmark, vd för AMF i en kommentar.

Händelseutvecklingen i Swedbank är dramatisk efter att Ekobrottsmyndigheten utvidgat förundersökningen till grovt svindleri, konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Det misstänkta svindleriet, som handlar om att banken kan ha vilselett marknaden om penningtvättsaffären, är rent sensationellt, tycker han.

– Jag tycker att situationen är svindlande. Det har aldrig hänt förut att en myndighet gör razzia dagen före en stämma, säger Olsson till TT.

Han tycker att det finns anledning att även se över ansvaret hos den övriga styrelsen.

Annons

– Jag kan inte se hur banken ska kunna få en nystart och återfå förtroendet om inte Birgitte Bonnessen lämnar. Men det får inte bli så att man sparkar vd:n för att skydda styrelsen, säger Olsson.

Han tycker att det är absolut nödvändigt att bankens ledning nu försöker återta kontrollen över läget, som bara blir allt mer kaotiskt.

– Det krävs en nystart. Man måste visa att man menar allvar. Ledningen måste presentera en plan, och åtminstone delar av styrelsen måste bytas ut, säger Olsson.

Bakgrunden till den senaste dramatiken är att bland andra aktieägarna kan ha lurats av banken och Bonnesen om den misstänkta penningtvätten. Det är just det som de senaste misstankarna om grovt svindleri handlar om. De gäller information som lämnats av bankens företrädare med början den 23 oktober i fjol. Det var då, i samband med en kvartalsrapport, som Bonnesen försäkrade offentligt att Swedbank inte hade några otvättade bykar i Baltikum, liknande Danske Banks enorma penningtvättshärva.

– Med hela det som kommit upp i den här Danskehistorien kan jag vara helt säker, vi har gått igenom allting, sade hon exempelvis till TT.

Ingen person på banken är dock i det här skedet delgiven misstanke om brott, och Bonnesen lovade på onsdagskvällen i ett uttalande att "på bästa sätt hantera den uppkomna situationen".

Ägarna har dock bokstavligen miljarder skäl att vara missnöjda med sin investering. Tiotals miljarder kronor i börsvärde har omintetgjorts på ett halvår. Såväl Ekobrottsmyndigheten som finansinspektionerna i Sverige, Estland och USA-delstaten New York utreder bolaget. I värsta fall hotar amerikanska jätteböter.

Johanna Cederblad/TT

Ola Westerberg/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons