Fotbolls-VM

Schweiz - en svårslagen världssexa

Fotbolls-VM Artikeln publicerades

En förlust på de senaste 25 landskamperna och rankat som världens just nu sjätte bästa landslag. Det är Schweiz, det. Då säger matchbevakaren Lasse Jacobsson: - Det känns som en rätt öppen match. Jag tycker att vi kan gå in till den med tillförsikt och jag tror att de gör det också.(TT)

Den nybyggda, väldiga arenan i S:t Petersburg, är nästa stopp på landslagets VM-äventyr. Den 30-gradiga hettan vid basen i Gelendzjik vid Svarta havet har bytts mot 13 grader, duggregn och kalla vindar som drar in från Finska viken.

Men så är kontrasterna påtagliga i världens till ytan största land.

Och det här vet vi:

Janne Andersson & Co vill inget hellre än besöka Samara också, industristaden sydost om Moskva. Där spelas kvartsfinalen mot antingen Colombia eller England den 7 juli om Schweiz klaras av i åttondelsfinalen på tisdagseftermiddagen.

Koll sedan i höstas

Lasse Jacobsson, matchbevakare tillsammans med Roger Sandberg och Tom Prahl, fick redan i höstas Schweiz på sin lott. Det visar hur noga landslaget planerat för vidare spel efter gruppspelet. Det Schweiz han såg då och har sett under VM är i stort sett detsamma.

Skillnaden nu är att halva backlinjen måste bytas ut på grund av att mittbacken Fabian Schär och högerbacken Stephan Lichtsteiner är avstängda.

– De har haft samma backlinje i åtta av nio matcher och mot Panama bytte de hela backlinjen, men jag tror att de hellre hade spelat med ordinarie backlinje.

Ändå vill Jacobsson inte göra ett stort nummer av de defensiva ommöbleringarna. I Michael Lang och Johan Djourou finns dugliga ersättare.

– Det kommer in två nya spelare som är riktigt bra. Lang har jag tittat på rätt mycket och det är en offensiv ytterback, precis som Lichtsteiner. Djourou, om han spelar, var med i förra VM så det är spelare med erfarenhet. Det är inga nykomlingar som kommer in, precis.

Offensivt kan byten till och med stärka Vladimir Petkovics lag.

– Djourou är 192 cm lång och Lang tycker jag är bättre på huvudet än Lichtsteiner, säger Jacobsson.

"Svårslaget lag"

Schweiz har bara förlorat en match på två år - mot Portugal i VM-kvalet i höstas.

– Det är ett svårslaget lag. De kan varandra väl och spelar med samma spelare och det är väl därför de är så svårslagna också. Ändrar de inte på allt är jag rätt säker på hur de spelar eftersom de spelat på samma sätt sedan i höstas, sedan jag började titta på dem.

– De vill ha mer bollinnehav och styra matchen mer och ta sig fram lagdel för lagdel på ett metodiskt sätt. Ibland försöker de hitta in bakom backlinjen med djupledsspel.

– De försöker fylla korridorerna längst fram och överbelasta med sina ytterbackar och sina yttermittfältare och med deras "tia", Blerim Dzemaili, som jag tror spelar. De vill komma in centralt och de har flera sätt att avsluta på.

Varnar för Shaqiri

– (Ricardo) Rodriguez kommer gärna runt och vevar in inlägg och på den andra kanten kommer (Xherdan) Shaqiri och hotar mer i djupled.

Jacobsson pekar ut Shaqiri som det kanske främsta hotet.

– Han har en viktig roll och försöker hela tiden ligga rätt vid omställningar. Han är oftast uppspelspunkten när de vinner boll. Det är ytterst få anfall som inte går via honom när det blir omställningar. Han är en "Robben light" som hela tiden vill komma in, hitta kombinationer eller själv komma till avslut.