Kronoberg

Vallien slängdes ut från Skånekrog

Kronoberg

Konstnären Bertil Vallien och hustrun Ulrica Hydman Vallien slängdes ut från Helsingborgskrogen Bara Vara under helgen. Förklaringen, en envis Bertil ville inte ta av sig baskern.

Artikeln publicerades 15 februari 2011.

– Det är en bagatell men samtidigt är det pinsamt, säger konstnären hemma från Eriksmåla och skrattar mest åt händelsen i efterhand. Men just under lördagskvällen var han inte lika road när han och hustrun skulle avrunda en trevlig Helsingborgsvisit efter att ha hållit i en fullsatt föreläsning på Dunkers Kulturhus.
– Vi hade precis satt oss ner, fått menyn och skulle beställa vin när servitrisen kommer fram och ber Bertil ta av sig mössan. Vi blev helt ställda, berättar Ulrika Hydman Vallien.
Glaskonstnären protesterade och hade invändningar, baskern hade han på sig under invigningen av det stora altarskåpet i Växjö domkyrka, han har burit den till middag med de kungliga och då borde den kunna få sitta även på restaurang Bara Vara i Helsingborg. Inget särskilt märkvärdigt ställe, anmärker han i efterhand.
– Jag har ju alltid min basker på mig, den har ju i stort sett vuxit fast på huvudet, säger han och erkänner att han är en fåfäng person som just den här kvällen inte ville ge skalligheten ett ansikte.
Servitrisen framhärdade och kallade dessutom på en betydligt långhårigare bartender som bad konstnärsparet och deras vänner att avlägsna sig.
– Tänk dig själv att bli utslängd från en fullsatt krog, det var så klart tråkigt och våra vänner i sällskapet var riktigt upprörda.
Till Helsingborgs Dagblad förklarar en av Bara Varas delägare att förbudet mot huvudbonader måste gälla alla, utan undantag för att inga diskussioner ska uppstå. Alltså om det gäller ”mössa, hatt och keps”. Religiösa huvudbonader är fortfarande accepterade.
Bertil Vallien säger att han också fick förklaringen att det ofta var ”ligister” som hade just huvudbonad på sig inomhus.
– Men jag är ju 73 år och långt ifrån en ligist, jag räknar mig som en mycket fridsam person.
Om än något envis vad gäller sin basker.