Kultur & Nöje

Swedish House Mafia fick Friends arena att koka

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

35 000 i publiken. När skynket framför scenen föll och blottade trion till ljudet av klubbvältaren Greyhound började publikhavet koka. 35?000 personer hade klämt in sig på Friends arena för att se ”den sista spelningen i Sverige, någonsin”, med Swedish House Mafia. Många åkte långt och betalade dyrt för att uppleva det.

När det svenska dj- och producentkollektivet Swedish House Mafia, bestående av Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axwell, i juni offentliggjorde att de skulle splittras som trio, och i samband med det hålla en avslutningskonsert på nybyggda Friends arena i Solna uppstod total biljettrusning. Biljetterna tog slut på 20 minuter och två nya spelningar lades till för att stilla househungern.
Gruppen har existerat i flera år, men slog igenom stort 2010 med singeln One och har sedan dess producerat flera stekar­vevanpassade hitlåtar med tillhörande musik­videor som blivit virala dundersuccéer.
35?000 personer varje dag i tre dagar (22–24/11) kom till Friends arena för att se gruppen. Det innebär över 100 000 besökare. Att alla inte kommer från Stockholms närområde är givet. Simon Andersson, 20, från Älmhult är en av dem som reste dit.
–?Det var fantastiskt. Det går egentligen inte att beskriva med ord. Det var inte en enda dip under hela showen. Det var max hela tiden, säger han.
Han gjorde resan på 50 mil med kompisar och tvekar inte en sekund att det var värt den långa och dyra resan.
– Jag hade gärna åkt på alla tre föreställningarna.
Precis som miljoner andra började han lyssna på Swedish House Mafia kort efter att singeln One släpptes 2010.
En av dem som Simon gick på konserten tillsammans med, Claes Moberg, 20, lyssnar däremot inte särskilt mycket på Swedish House Mafia, eller på house över huvud taget.
– Simon frågade mig i somras om jag ville dit. Jag svarade ja och tänkte: han kommer ändå inte att få tag i några biljetter. Sen tänkte jag inte mer på det, säger han.
–?Men sen ringde han efter någon vecka och sade att han hade fixat biljetter.
Simon och Claes var på torsdagens spelning. Trots Claes egentliga ointresse för musikgenren är han glad att han åkte:
– Det var asbra. Riktigt mäktigt. Showen var häftig och det var ett enormt tryck.
Emma Johansson Wifvesson, 19, från Växjö var på lördagens spelning, den sista spelningen, tillsammans med sin syster.
– Det var verkligen skithäftigt. Det bästa var när hela arenan, verkligen alla, sjöng med i Don’t you worry child, säger hon.
Biljetten fick hon av sina föräldrar. Som en julklapp en månad i förskott. Men det var inte hur enkelt som helst för dem att få tag i den. Emma berättar att föräldrarna satt och väntade framför biljett­leverantörens sajt när den plötsligt kraschade. Under tiden sajten låg nere hann biljetterna ta slut.
– Så de fick köpa den på en andrahandssajt i stället.
Hon är övertygad om att det var värt att åka från Växjö till Stockholm för konserten. Hon åkte dit med bil. Och hon hade gjort det igen. Men hon lyssnar inte så mycket på house egentligen.
–?Jag vet inte vad det är med just Swedish House Mafia. De bara har något.