Annons

Den ofrivillige provokatören

Satirtecknaren, konstnären, debattören och prästen Kent Wisti kommer hem och ställer ut i Älmhults konsthall. Det blir mest olja men också lite tryck – både nytt och gammalt.
Älmhult • Publicerad 23 november 2017

ställer ut på hemmaplan

Foto: Peter Ottosson

Han ser sig inte som provokatör. Andra gör det däremot.

För helt okomplicerat är det inte med erotisk konst i kyrkan, eller satirteckningar i tidningar och på sociala media med kommenterar till aktualiteter.

Annons

– Den erotiska utställningen i kyrkan var faktiskt inte skapad för att provocera och det var ett litet, litet fåtal som blev upprörda. Det var försumbart, kommenterar Kent Wisti.

Twitter och tidningar har varit några av hans scener. I dag har han Dagens Nyheter och ETC som fasta uppdragsgivare.

Nu har Twitter för övrigt bytt skepnad. Mikrobloggens standard har ändrats från 140 till maximalt 280 tecken per tweets.

– Många förfäras över förändringar och ibland blir det otroliga reaktioner, men det här är inget dramatiskt. Saker måste utvecklas, säger Kent Wisti.

Senast han var aktuell i hemtrakterna – Kent är uppvuxen på Hökstigen i Klöxhult – var i augusti då han deltog i årets Konsthändelse i Yttre Vång. Det var för övrigt tionde och sista gången Arne Persson och sonen Petter Ternström arrangerade sin konsthappening i sommarskymningen.

Nu återväder Kent Wisti i mer traditionell miljö. Första helgen i december kommer han till Konsthallen i kulturhuset Blohmé. Det blir söndagsvernissage och en utställning som pågår till och med den 10 januari nästa år.

Vad kan vi förvänta oss?

– Min senaste utställning på Galleri Estetica i Malmö pågick till den 19 november och därifrån tar jag med mig en del målningar. Men jag kommer att visa en del helt nytt också. Det blir både olja och lite tryck i Älmhult, men inga satirteckningar den här gången, berättar Kent Wisti.

Vilket är ditt förhållande till Älmhult i dag?

– Min mamma bor kvar så jag är där ibland. Mina gamla vänner håller jag mest kontakt med på sociala media. Det är ju som det är med Facebook och liknande – det är på gott och ont, man har koll men träffas inte så mycket. Jag kommer att vara med vid hängningen och vernissagen förstås.

Annons

Tidigare i år utsågs mångsysslaren Wisti till Årets förnyare inom svenska kyrkan. Motiveringen löd:

"Han tar sig an kyrkans missionsuppdrag i vår tid och genom ny språkdräkt når han fram till många människor på för kyrkan nya arenor. Han lyckas förmedla evangeliet så det skär igenom mediebruset och in i nya landskap och verkligheter”.

Kent Wisti avslutar alltså 2017 och inleder 2018 i Konsthallen. Agnes Håkansson, kassör i Älmhults konstförening, som fick ny styrelse förra årsskiftet, berättar mer om framtidsplanerna:

– Vi har bra framförhållning och programmet klart för nästa år. I februari är det exempelvis dags för Kaj Engström.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons