Annons

Resa med hästen i centrum

Folk flyttade från landsbygden och städerna växte explosionsartat. Men utan hästen och hästkrafterna hade urbaniseringen i skarven mellan 1800- och 1900-talen aldrig varit möjlig.
Älmhult • Publicerad 23 november 2017
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Tommy Åberg rekommenderar spännande och intressant läsning om hästar och hur hästarna bidrog till urbaniseringen.
Tommy Åberg rekommenderar spännande och intressant läsning om hästar och hur hästarna bidrog till urbaniseringen.Foto: Per Ohlsson

Biblioteksassistent Tommy Åberg tipsar om en historisk resa med hästen i centrum. En fackbok som väcker tankar och ger perspektiv.

Det är Willy Klaeson som samlat gamla svartvita foton och som berättar historien om hur storstäderna växte fram tack vare fyrbenta arbetskrafter. Hästarna i staden utkom i somras.

Annons

Tidigare har Willy Klaeson hämtat hem material och skrivit om ett märkligt fängelseprojekt i USA, där vildhästar tämjdes och skolades till ridhästar av interner.

– Jag gillar de fantastiska, svartvita fotona i den nya boken. Det är ett unikt bildmaterial. Hästarna i staden fokuserar främst på andra hälften av 1800-talet och början av 1900-talet, och berättar om hur viktiga hästarna var när mer och mer folk sökte sig till städerna, säger Tommy Åberg.

Berättelserna koncentreras framför allt kring Stockholm, New York och Boston.

– Kring sekelskiftet fanns 7 000 arbetshästar i Stockholm. De skötte transporter, drog diligenser och till och med spårvagnar. I London och New York var hästbeståndet ännu mycket större. Där fanns under den här perioden 200 000 hästar som hjälpte till att bygga upp städerna. Många fick slita hårt under kort livslängd. Men man började också tänka mer på djurrätt och det fanns kontrollanter som hade till uppgift att se till djurens bästa.

Även stadens brandkårer var utrustade med och beroende av dugliga springare.

– Det berättas om brandkårshästarna i Stockholm 1875, hur väldresserade de var. De jobbade i par och när larmet gick och dörrarna till stationen öppnades så sprang de fram sina speciella vagnar och stod redo för utryckning. Det var ett riktigt skådespel när hovarna klapprade i gatan och vagnarna for fram med ringande klockor, fortsätter Tommy Åberg.

Ett bekymmer var däremot avföringen. För även hästar har sina behov.

Men det fanns speciella crossing sweepers med uppgift att sopa gator och stadsmiljöer rena från hästskit. Det och mycket annat kan man också läsa om i 128 späckade sidor i Hästarna i staden.

MÅNADENS BOK: Hästarna i staden. Författare: Willy Klaeson. Genre: Fackbok. Förlag: Votum. Utgivningsår: 2017.
MÅNADENS BOK: Hästarna i staden. Författare: Willy Klaeson. Genre: Fackbok. Förlag: Votum. Utgivningsår: 2017.

Per OhlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons