Annons

Fram för normupplösning!

Varför inte ett extra val? Kan det vara så att riksdagens talman Andreas Norlén har fel? Att det inte vore en avgrund som öppnar sig? Att döma av en färsk opinionsundersökning är det allt fler som närmar sig denna av det högsta politiska skiktet bannlysta tanke.
Ledare • Publicerad 8 januari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt opinionsföretaget Demoskops analyschef Peter Santesson är det ”...ett resultat som går helt på tvären med vad som tidigare har varit normen i svensk politisk kultur”. Kan det vara det som partiledarna och talmansgruppen är rädda för? Politisk normupplösning bland folket?

Normer är generellt bra men inte nödvändigtvis den typ av politiska normer som Norlén och andra vill värna. Det tål ju faktiskt att funderas över, varför det är en norm att alla skall gå till valurnorna exakt vart fjärde år.

Annons

Förutsebarhet i det politiska systemet förstås. Det är en bra sak, det går inte att förneka. Men det där med politisk stabilitet är ett värde fram till en viss gräns. Åtminstone tycker de flesta det när de betraktar det den förre statsministern Göra Persson kallade det ”stabila” systemet i Kina. Frågan infinner sig om det till och med inte är så att ett visst mått av osäkerhet är bra för demokratisk vitalitet.

Det konstant repetitiva systemet i Skandinavien är undantag, och den svenska ordningen med sammanhållna riksdags- och kommundagar är främmande för de flesta jämförbara länder.

Det är som om politikerna velat göra det så enkelt som möjligt för svenskarna att rösta att det blev en ren vanesak. Vanor kännetecknas av att de inte kräver reflektion.

Visst, det är tillskruvat och elakt. Men det ligger något osunt och puttrar under all försäkran om att grundlagens stipulerade extra val vore ett sådant fantastiskt misslyckande för svensk demokrati. Det är det inte alls. Det är ett misslyckande för en mängd enskilda personer som har begärt mandat för att styra landet men inte varit vuxna uppgiften att bilda regering.

Även om de nuvarande parlamentariska knutarna endast till liten del skulle lösas upp av ett extra val vore ett sådant värdefullt i termer av att just ha förändrat den där normen. Partierna kommer på ett mycket handfast sätt få uppleva närheten till folkligt ansvarsutkrävande. Och lära sig att det inte behöver vara givet att de skall få leva i skyddad verkstad fyra år i taget.

Svenska folket å sin sida kommer få sina vanor brutna, och det är bara bra. Allmänna val skall inte löpa risken att förvandlas till rutin som inte kräver ett alert sinne från medborgarna. Är det något västligt land där man kan anta att en sådan kultur skulle kunna sätta sig är det Sverige med sin extrema konsensustradition.

Avgrund, säger talmannen. Demokratisk beredskapsövning kan vi också kalla det. En sådan som tränar medborgerliga färdigheter inför faran med styresmän som inte är så mogna som de utgett sig för att vara.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons