Annons

Fritt fram för Ståhlgren i Tingsryd

I förra veckan kunde Smålandsposten berätta om en grupp tiggare som vållade huvudbry för beslutsfattare i Tingsryd. Något vi tog upp även på ledarsidan i lördags. Gruppen har fram tills nu bosatt sig på privat mark, och frågan som vållat politisk oenighet är om kommunen skall upplåta offentlig mark och därigenom avhjälpa situationen.
Ledare • Publicerad 18 december 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Patrick Ståhlgren (M), 1:e vice ordförande Tingsryds kommunstyrelse.
Patrick Ståhlgren (M), 1:e vice ordförande Tingsryds kommunstyrelse.

En majoritet i Tingsryds kommunstyrelse tyckte just detta, allt medan Moderaterna och deras representant Patrick Ståhlgren reserverade sig mot beslutet. Ståhlgren menade att han och hans parti helst ville förbjuda tiggeri men eftersom det inte går att göra kommunalt, så skall kommunen i vilket fall inte främja tiggeri genom att skräddarsy speciallösningar för att underlätta för hitresta tiggare.

Ett alldeles korrekt resonemang. Den som ser tiggeriets omfattande baksidor tillsammans med de ordningsproblem som det ger upphov till bör ej heller fatta beslut som underlättar för tiggeriets affärsmodell.

Annons

På de få dagar som förflutit sedan Ståhlgrens uttalande har dock verkligheten ritats om. Antagandet att kommunalt förbud inte är möjligt stämmer inte längre. Tidigare utlåtanden från lägre domstolsinstanser ställdes på ända när Högsta förvaltningsdomstolen igår gav beskedet att Vellinge kommuns lokala tiggeriförbud faktiskt var förenligt med gällande lagstiftning.

Eftersom det inte finns någon ytterligare instans för frågan att prövas i så betyder det att det också är fritt fram för Tingsryd liksom alla andra kommuner att agera mot tiggeriet via sina lokala ordningsstadgar. Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär inte ett generellt klartecken för alla typer av tiggeriförbud, utan just den modell som Vellinge valt. Särskilt understryker domstolen att Vellinge-modellen för förbud är geografiskt begränsat och ”getts en sådan utformning att den är möjlig att tillämpa”. Kommuner som Kungsbacka och Eskilstuna står på tur att få sina respektive lösningar prövade.

Återstår att se om Ståhlgrens ord från förra veckan också innebär en vilja att gå fram med förslag på att åtgärda Tingsryds problem genom lokala ordningsstadgar, när den möjligheten nu öppnar sig.

Imorgon väntas Växjö tingsrätt avkunna dom i den stora bulgariska tiggerihärvan, med organiserad brottslighet och människohandel som bärande inslag, som polisen i Region Syd rullade upp i våras. Det är en brottslighet som endast varit möjlig som en följd av en tillåtande syn på tiggeri från både det offentliga och från civilsamhället.

Det är en dom som Tingsrydsmoderaterna har skäl att uppmana sina partikamrater i Växjö att ta intryck av, som hittills inte visat intresse för att agera genom lokala regler. Det återstår också att se om domen från Växjö tingsrätt kommer föranleda någon enda kommentar från de människorättsorganisationer som under gårdagen förfasade sig över beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen.

Dag ElfströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons