Hårt budskap från Lessebo

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Mikael Fritzon/TT

I går hade Lessebo, Alvesta och Araby i Växjö äran att utgöra de första nedslagen för statsministerns veckoresa runt om i landet. Stefan Löfven vill ta in verkligheten på de orter och platser som har det ”tufft”. Han kan tillåta sig det. Själv har han det nämligen ganska lätt.

När Löfven tillträdde var framtidsutsikterna rätt mörka för hans minoritetsregering med det lynniga Miljöpartiet. Men oppositionen beslöt att göra livet lättare för honom och ingick den så kallade decemberöverenskommelsen. Inte heller efter att denna överenskommelse upphörde har regeringen haft anledning att känna sig hotad. Snarare tvärtom – alliansen har visat tecken på att krackelera.

Hårt pressad var han av migrationstrycket förrförra hösten. Men han ingrep med en fasthet som en alliansregering förmodligen inte varit förmögen i det läget, och satte ett tillfälligt (vi får väl se) stopp för tillströmningen. Den omedelbara migrationskrisen är över.

Och ekonomin går hyggligt och arbetslösheten är låg - bortsett från hos nyanlända. Men det är också där det ligger. Man kan inte bortse från integrationen.

Och dessutom utarmningen av landsbygden. Och dessutom poliskrisen. I kombination är allt det här en tickande bomb för framtiden.

Enligt Migrationsverket kommer antalet nya asylsökande och anknytningsärenden med råge att överstiga 600 000 fram till 2020. Det sociala och ekonomiska tryck på systemen vi ser i dag, och som föranleder Löfven att åka till platser som Lessebo och Araby, kommer att öka. ”Baracker på varje skolgård” i Lessebo var kommunalrådet Monica Widnemarks hisnande beskrivning av den kommun som både har mycket hög arbetslöshet och samtidigt tagit emot väldigt många nyanlända. Kommer den bilden att stanna i Lessebo?

I går presenterades en undersökning enligt vilken ungefär hälften av svenskarna tycker att utvecklingen i landet går åt fel håll. Bristen på lag och ordning uppges som den främsta orsaken. Samma dag som en bomb exploderade i en polischefs bil och en utredare anmäls av sina chefer efter att ha gett utryck för förtvivlade känslor på Facebook inför invandrarrelaterad brottslighet. De upprorskonvulsioner vi sett på kontinenten och i USA får sin näring i just sådant. De landsdelar som en stockholmsekonom nyligen kallade ”skräpytor” kommer inte finna sig i att bli de större innerstädernas bakgårdar.

”Jag tar gärna ett och annat hårt budskap”, sade Löfven i Lessebo. Ett sådant är att det svenska samhällslivets halvt åtgångna halvt polerade ytskikt idag döljer problem som kommer vara massiva imorgon. Om han inte tar rejäla tag mot detta när han kommer hem till Stockholm på fredag.