Annons

Låt spisarna vara

Det är oklokt att införa pant på gamla vedspisar.
Publicerad 30 januari 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Från och med juli skall det bli förbjudet att installera en gammal vedspis i ett nybyggt hem. De gamla gjutjärnsspisar som varit och är hemmets härd för så många runt om i landet bör enligt Boverket fasas ut.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Har man en spis kan man vara lugn, den kommer inte bli förbjudet att äga. Däremot att flytta den till ett nybyggt hus. Dessutom vill myndigheten införa en skrotningspremie på tvåtusen kronor.

Annons

Boverkets representant försvarar skrotningspremien med att vi kommer att vårda de vedspisar som blir kvar på samma sätt som entusiaster i dag tar hand om veteranbilar. Skillnaden är dock stor. En vedspis är funktionell för väldigt många människor samtidigt som den kräver lite underhåll.

Boverket skapar incitament för att göra sig av med spisar som är en viktig del av vårt kulturarv. Målet är att förbättra luftkvaliteten, men samtidigt skriver Naturvårdsverket att problemen är störst i tätbebyggda områden. Villaområden där det eldas i vedspisar är det nog få som hört talas om.

Det är huvudsakligen på landet, i gårdar och torp som vedspisarna återfinns. Där finns också nyckeln till varför det är oförståndigt med en skrotningspremie. Inbrotten på landet är redan ett stort problem och en stor otrygghet för permanent boende och säsongsboende.

I Kronoberg finns många torp som fungerar som fritidshus. Det är förstås ett elände att baxa ut en gjutjärnsspis ur en sommarstuga, men vet man att man kan få tvåtusen kronor för den och dessutom slippa frågor från köparen finns det definitivt någon som kan tänka sig att lägga manken till.

Boverket får nog se sig bli ytterligare en i raden av myndigheter som underskattat människors förmåga och benägenhet att missbruka offentliga system. Skrotningspremien kan mycket väl innebära att en tidigare helt ointressant järnklump blir stöldbegärlig.

Och vilken förlust det skulle bli om någon satte i system att skrota sina egna, eller andras vedspisar. Så sent som i julas varslade försvarspolitiker om att svenska hushåll borde ha beredskap för att klara sig utan hjälp i en vecka. Ur den aspekten har vedspisarna ett högt värde. Något som många i länet säkert blev varse vid stormen Gudrun.

Det kostar inte mycket att låta en gammal spis vara kvar i huset det var tänkt till. Det är en billig försäkring i ett land där vi gör oss alltmer sårbara i effektivitetens namn. Det vore inte orimligt att en regering som vill att vi skall kunna överleva en vecka utan samhällelig infrastruktur ser till att stoppa Boverkets nya regler.

Det skulle vara både en kulturgärning och ett tecken på att man är mån om att föra en sammanhållen politik. Både beredskapspolitiken och den rödgröna regeringens klimatpolitiska profil tappar i trovärdighet av att låta skrotningspremien bli verklighet.

Tidigare har regeringen infört lägre moms på reparationer för att markera vikten av återbruk och att ta hand om befintliga resurser på ett vettigt sätt. Att driva på en utveckling där gamla hållbara vedspisar pantas och ersätts med nyproducerade skickar helt andra signaler.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons