Annons

(M)er riksdagspolitik

Moderaterna skrider till verket med sin plan att rösta fram reformer via riksdagen.
Publicerad 5 december 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I helgen rammade en man en idrottshall i Märsta med en bil. Han hade enligt uppgifter lagt ett bilbatteri på gaspedalen och verkar ha varit ute efter att skada de fjortonåringar som var mitt uppe i en handbollsmatch när suv:en slog igenom väggen. De spektakulära videosekvenserna fångade inte bara händelseförloppet utan också matchkommentatorns enastående insats för att få till en snabb evakuering av de närvarande.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mannen som genomförde dådet är en tidigare dömd våldsbrottsling. Han släpptes tidigare i år efter att avtjänat två tredjedelar av ett fängelsestraff han fått för att skjutit en annan man i huvudet. Den som vill ha exempel på förövare som fått förtida frigivning och faktiskt fullbordat bestialiska handlingar behöver inte leta länge.

Annons

I går beslöt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att bjuda in Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för ett samtal. Kristersson meddelade nämligen tidigare i höstas att man kommer att växla upp oppositionsarbetet genom riksdagen. Det finns politikområden där en riksdagsmajoritet kan samlas för att köra över regeringen. Att ta bort den hävdvunna straffrabatten för vissa typer av grova brott skulle kunna vara en sådan reform. När Moderaterna meddelade att man avser driva fram förslag till skarp omröstning nämnde man energipolitiken, migrationspolitiken och just rättspolitiken som områden där regeringens uppfattningar verkar vara i minoritet.

Gårdagens samtal mellan partiledarna skall ha rört förslag på att gängrelaterade mord skall leda till livstidsstraff, att slopa ungdomsrabatten för brottslingar över arton år och att möjliggöra tillträdesförbud till butiker för återkommande snattare.

Idén är alltså att dessa lagförslag skall kunna beredas i utskotten och sedan röstas om i riksdagens kammare. Där och då får man se om det finns en majoritet för förslagen.

En opposition måste göra vad den kan för att vinna inflytande. Centerpartiet och Liberalerna valde att bli stödpartier åt regeringen för att få möjlighet att förhandla fram kompromisser utifrån sin politik. Det är en väg att gå, men den skapar också en otydlig ansvarsfördelning som redan visat sig. Hanteringen av Arbetsförmedlingens omdaning är ett exempel som präglas av beskyllningar och förslag som ingen riktigt verkar vilja ta ansvar för.

Moderaternas väg är en annan. Om partiet kan få igenom sin politik via riksdagsomröstningar kommer man att ha tydliga segrar att visa för väljarna inför nästa val. Den delikata uppgiften är att lyckas formulera förslagen så att man faktiskt får med sig en majoritet av riksdagsledamöterna. Det kan bli en stökigare riksdag, men det kommer bli tydligare vem som står för vad inom politiken.

Maktbalansen mellan regeringen och riksdagen har sett likadan ut en längre tid tack vare blockpolitiken. Regeringen har berett förslag som sedan tryckts igenom riksdagen. Dagens besked från Ulf Kristersson öppnar för en skiftning mot en mer betydelsefull riksdag. Som till exempel får till reformer som skyddar människor från farliga brottslingar när regeringen inte är beredd att göra det.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons