Annons

Ny värdegrund i sikte?

Det är i grunden helt rätt tänkt av Moderaterna. Asylsökande bör från dag ett sättas i obligatorisk samhällsorientering med hot om indragen dagsersättning. Och ja, kunskaper i hur svenska samhället fungerar bör vara villkor för medborgarskap. Liksom kunskaper i svenska språket.
Ledare • Publicerad 1 juli 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Partiet sätter nu ytterligare substantiellt politiskt tryck bakom den migrationsstrama retoriken och det är bara att välkomna. Men – och det må vara ett irriterande men, men det är ett viktigt sådant – den där utbildningen om svenska värderingar man lyfter fram skär sig illa i dagsljuset.

Hedersförtryck har inget på svensk mark att göra. Att man förväntas försörja sig själv är en grundläggande svensk värdering och att man över huvud taget är hederlig och gör rätt för sig likaså. Vi röstar inte för eller emot de här påståendena, vi är ense om att det är sådant som utgör den kulturella jordmån ur vilken det bästa av det svenska spirar. Det är en upplysning som skall sättas i händerna på nyanlända. Men när man som Moderaterna vill göra tar klivet vidare till sådant som svensk abortsyn händer det något.

Annons

Den svenska abortgränsen är satt till vecka arton, varefter det fram till vecka tjugotvå krävs tillstånd från Socialstyrelsen. Det finns tio miljoner svenskar. En del skulle nog vilja liberalisera gränsen ytterligare, kanske till fram till födseln som i praktiken är fallet i den amerikanska delstaten New York. Andra vill nog se den skärpt i stället, kanske som i delstaten Alabama.

Men Moderaterna sällar sig till den gängse offentliga doktrinen enligt vilken den svenska lagstiftningen från 1974 utgör debattens moraliska slutpunkt. I realiteten innebär det att en mängd svenskar plötsligt får sin svenskhet underkänd på grund av sina åsikter.

Vem avgör vad som är en ”svensk värdering” i bemärkelsen överdemokratisk värdering, och vad som är en legitim konfliktfråga?

Vidare i förslaget: ”Barns och ungdomars rättigheter skall klargöras”? Många Svenssons vill ge dem ännu fler rättigheter. Andra skulle säga att det är ett problem att de redan har för mycket av den varan i Sverige. Vem skall nu plötsligt klargöra detta?

Vem äger begreppen? Moderaterna vill även ha en specifik kurs i svensk jämställdhet. Men vad är jämställdhet för något? Evig obligatorisk särbeskattning? Pappamånader? Kvotering i styrelser? Kvotering i filmmanus? Eller handlar det om den klassiskt liberala tolkningen att alla är lika inför lagen? I så fall är en sådan kurs meningslös.

Moderaterna ger (hittills) inga svar. Sannolikt för att de ser det som sekundära frågor i det här läget. Det går att förstå den hållningen i en situation där ambitionerna är riktade mot annat. Men här sätter man något i rörelse som kan få ett farligt slut om man inte ger akt på landskapet.

Om en värdering väl är fastslagen såsom överdemokratisk och i princip kriterium för medborgarrättighet, vem har auktoritet att ifrågasätta dess plats i en sådan kurs? Det kommer bli väldigt svårt. Men det kommer vara betydligt tacksammare för olika intressen att utöka antalet värderingar i en sådan utbildning för att ge dem sakrosankt status i debatten.

Det politiska Sveriges instinktiva reaktion inför sådant som Moderaterna nu öppnar brukar sällan vara av det sundare slaget. Man bör noga tänka sig för innan man lägger ut cement för vad som lika snabbt som omärkligt kan bli ytterligare värdegrunder att omsluta åsiktsfriheten.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons