Annons

Vilse i Ipsos

Finns det ett starkt folkligt stöd för januariöverenskommelsen? Ja, om man får tro Dagens Nyheter och opinionsföretaget Ipsos. I går presenterade dessa en undersökning som sägs ge detta resultat vid handen.
Ledare • Publicerad 5 februari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Jessica Gow/TT

Drygt tusen personer i en webbpanel hade fått frågan ”Är du positivt eller negativt inställd till att övriga partier förhandlar och sluter överenskommelser med Sverigedemokraterna?” Ipsos finner att det negativa svarsalternativet överväger så pass bland partierna att ”Det finns en opinion för en mittenöverenskommelse”, som dess opinionsanalytiker uttrycker det.

Det är helt enkelt fel. Åtminstone i så motto att undersökningen skulle kunna tolkas på det sättet.

Annons

Anledningen till att Liberalerna och Centern valde att stödja Stefan Löfven istället för Ulf Kristersson var att partierna i fråga inte ville veta av en regering som ens tolererades av Sverigedemokraterna. Orden ”förhandla” och ”överenskommelse” var över huvud taget inte med i leken vid detta övervägande.

De alternativen var inte ens på bordet för Ulf Kristersson. Det var han dessutom tydlig med. Det parlamentariska strategi han ställde i utsikt var ett där inga samtal skulle föras med Sverigedemokraterna. Inför en moderatledd regering, med eller utan Liberalerna och Centern, skulle de få välja mellan att rösta för, emot eller avstå.

Alltså: inga förhandlingar, inga överenskommelser.

Under regeringsförhandlingarna fanns det således aldrig i korten att något enda borgerligt parti, något parti över huvud taget, skulle byta ett enda ord med Sverigedemokraterna. Var och får ha sina åsikter om det men åtminstone en sak står därmed klar, och det är att Ipsos undersökning inte är tillämplig på januariöverenskommelsen. Den utgör i alla händelser inget belägg för att det skulle finnas ett stark folkligt stöd för densamma.

Ipsos frågeställning är så ”stark” som en sådan kan vara när det gäller Sverigedemokraterna. ”Förhandla och sluta överenskommelse” läses ju gärna som ett och samma skeende. Från vanligt resonerande om vilken småsak som helst till ett skriftligt avtal om politiska villkor för parlamentariskt samarbete. Nyanser ges inga chanser alls.

Likaså: överenskommelsen bygger på att Liberalerna och Centern förmår begagna sig av sitt hot att avsätta regeringen. Det kan de bara göra om Sverigedemokraterna röstar med dem i den frågan. Alltså det som hela konstruktionen är ägnad att undvika. Om detta faktum lyftes fram skulle omdömena om överenskommelsen kunna göra en piruett – alltså om mer sakriktiga frågor ställdes.

Därmed inte sagt att januariöverenskommelsen inte har ett starkt opinionsstöd. Det kanske den har. Kanske till och med starkare stöd än vad Ipsos påstått sig finna. Men innan korrekta frågor ställs vet vi inte det.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons