Annons

100 års miljösynder ska saneras bort

Länsstyrelsen har fått loss pengar. Därmed kan saneringen påbörjas av länets giftigaste industrimark – det gamla sågområdet i Lessebo.
Lessebo • Publicerad 2 januari 2013

Dioxin, arsenik och kolväten. Sågverksområdet i Lessebo är så svårt förorenat att sanering till användbar industrimark kan kosta 40–60 miljoner? –?för staten.

Lessebo kommun har lämnat över huvudmanna­skapet för projektet till Sveriges Geologiska Undersökning, SGU. Där har man efter allt mer förfinade undersökningar av Golder Associates kommit fram till vilka insatser som behövs. Sedan krävs finansiering och läns­­- styr­el­sen har fått loss sju miljoner från Naturvårdsverket till en första etapp.

Annons

Då inriktas saneringen på området vid den gamla sågen där företaget doppade virke. Där finns cirka 2?500 kubikmeter jordmassor som innehåller giftiga dioxiner. Andelen bark är så stor att massorna inte kan deponeras. De måste troligen fraktas i?väg för förbränning. Men när saneringen är klar ska marken kunna användas till väg eller industri.

På länsstyrelsen hoppas man att den andra och betydligt tyngre etappen kan inledas under 2013. Den rör områdena vid tjärfabriken och tryck­impregneringen där mark­en innehåller arsenik. Schaktning och bortkörning av jordmassor för 20–35 miljoner behövs för att ta bort akuta hälso­risker.

Det handlar om att rätta till miljösynder från över 100 års verksamhet (fram till 1978) mellan järnvägsstationen och sjön Öjen. Förutom drift på gamla och nya sågen bedrevs också tryckimpregnering med arsenik, besprutning och doppning med pentaklorfenol, tjärfabrik, betongindustri och verkstad.

Som mest hade Lessebo sågverk 200 anställda.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons