Fullt utvecklad brand i flerfamiljshus

Kosta Artikeln publicerades

En radhuslänga i Kosta fattade eld under fredagseftermiddagen. Det utvecklades till en kraftig brand. Räddningsstyrkor från fem olika orter deltog i släckningsarbetet.

Foto: Privat

Det är en hörnlägenhet i ett flerfamiljshus på Parkvägen i Kosta som fattat eld. Brandorsaken är fortfarande okänd. I huset finns fyra lägenheter.

Det var hörnhuset i en radhuslänga på Parkvägen i Kosta som fattade eld under fredagseftermiddagen. Brandorsaken är fortfarande okänd.

Det var ingen hemma när branden startade och ingen person skadades heller i samband med branden. Enligt räddningstjänsten var spridningsrisken stor till andra delar av radhuslängan, dels på grund av blåsten och att det fortfarande brann på husets vindsutrymmen.

– I grannlägenheten var det heller ingen hemma. Det var eventuellt ett husdjur och man var beredd att bryta upp och kontrollera, även hos de två sista radhusen, säger Stephan Söderholm.

Larmet kom in till räddningstjänsten strax efter klockan halv två på fredagseftermiddagen. Vid 15-tiden var stora delar av branden släckt, men det brann fortfarande på vinden. Räddningsstyrkor från Kosta, Lessebo, Lenhovda, Nybro och Hovmantorp kämpade mot elden.

Räddningstjänsten sågade sig igenom taket på två ställen för att komma åt att släcka där. Ett 20-tal brandmän var inblandade i arbetet. En brandman skadades lindrigt i släckningsarbetet och togs omhand av ambulanspersonal på plats.

Strax efter klockan 15 bedömde räddningsledare att läget hade stabiliserats.

– Det ser bättre ut nu än när vi kom. Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Det har brunnit kraftigt och hela huset är skadat. Nu återstår det att få branden släckt på vinden, säger räddningsledare Miakael Foley från RÖK, Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Ägaren till radhuset intill det branddrabbade huset var inte hemma när det hela startade utan fick meddelandet på jobbet. När hon anlände till brandplatsen var hela hennes lägenhet rökfylld.

– Det är klart att man blir chockad, säger Sofie Thaysen.

Räddningstjänsten hade strax innan 15 dämpat de öppna lågorna som stod upp ur hustaket.
Foto: Charlotte Stjernkvist
Räddningstjänsten hade strax innan 15 dämpat de öppna lågorna som stod upp ur hustaket.
Foto: Charlotte Stjernkvist