Gäst vaknade av inbrott på Folkets Hus

Hovmantorp Artikeln publicerades

När en bil körde upp till entrén vid Folkets Hus mitt i natten vakande en av gästerna på vandrarhemmet som ligger i samma byggnad. Han ringde till de anställda, som kom direkt. Gästen lyckades även ta en bild på gärningsmännens bil.

– Det här är så otroligt onödigt, säger Håkan Henriksson, ordförande i Hovmantorps Folkets Hus.
Foto: Charlotte Stjernkvist
– Det här är så otroligt onödigt, säger Håkan Henriksson, ordförande i Hovmantorps Folkets Hus.

Under natten till fredagen har det varit inbrott i Hovmantorps Folkets Hus. I byggnaden bedrivs det även vandrarhem. En av gästerna vaknade vid 03.40-tiden av att en bil körde upp nära entrén och ett par bildörrar som slogs igen. Bara lite senare krossades en ruta.

– Jag hörde att det small i bildörrarna och tyckte det var konstigt att de var så pass nära. Sedan hörde jag att rutan krossades och de var inne, säger Jonatan Nord, gäst på vandrarhemmet i Hovmantorp.

Han ringde och larmade både Håkan Henriksson, ordförande i Folkets Hus samt till polisen. Håkan Henriksson kom så fort han kunde, men när han väl var på plats var tjuvarna försvunna. Hur många personer som har tagit sig in är oklart. Med sig fick de två datorer, en halv flaska sprit och lite godis. De har även försökt ta sig in i kassaapparaten. Värdet av sakerna de fått med sig är minimal, menar Håkan Henriksson.

– Datorerna är inte värda många hundralappar på marknaden. Det är så himla onödigt. Det låg en ipad bredvid, men den har de inte brytt sig om att ta, säger han och fortsätter:

– Det är så trist. Vi lägger ner otroligt mycket ideell tid här för att vi ska få lite pengar till Folkets Hus, så vi kan köpa den här bioanläggningen som vi har gjort, till exempel. Jag är helt säker på att de har förstört för ett större värde än vad de stal för.

Området är inte kameraövervakat, men är utrustat med larm. Fast, när vandrarhemmet är öppet kan föreningen inte ha larmat i kafeterian, där inbrottstjuvarna har befunnit sig. Jonatan Nord lyckades få en bild på bilen som stod parkerad utanför. Inbrottet gick ganska snabbt, de var inne i byggnaden i ungefär fem minuter, berättar Jonatan Nord. Under tiden inbrottstjuvarna stökade runt i kafeterian satt han i samtal med polisen.

– Det kändes inte så farligt, det är bara att behålla lugnet. Hellre att de åker fast. Det här är så onödigt, säger han.

Polisen har varit på plats och fått bilden på bilen som stod parkerad utanför och hållit förhör med gästen som vaknade.

– Vi har också säkrat en del spår på den uppbrutna kassaapparaten som vi skickat i väg för analys och så ser vi om det blir någon träff, säger Andreas Arvidsson, jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen.

Enligt Håkan Henriksson är det sällan som Folkets Hus drabbas av inbrott, men det har hänt. Vid ett par tillfällen har han dessutom stött på gärningsmännen inne i lokalen.

– Man är så otroligt arg när man sitter i bilen på vägen hit. Men sedan, när man ser dem så släpper det. Den här gången tror jag inte att det var professionella, det handlar ju om småpengar i värdet av det de har tagit, säger han.