Annons

Han startade skola i Uganda

Per Erik Falk åkte till Uganda. Det resulterade i en skola med 100 barn. De kommer från mycket fattiga förhållanden.
Lessebo • Publicerad 31 januari 2015
Barnen på Parents Hope Primary School är mellan 3?12 år. De kommer från svåra förhållanden och de flesta av dem skulle inta ha haft någon skolgång om inte Per Erik Falk och hans ugandiska vänner startat skolan. FOTO: PER ERIK FALK
Barnen på Parents Hope Primary School är mellan 3?12 år. De kommer från svåra förhållanden och de flesta av dem skulle inta ha haft någon skolgång om inte Per Erik Falk och hans ugandiska vänner startat skolan. FOTO: PER ERIK FALKFoto: 
Per Erik Falk är en av tre grundare till skolan i Uganda.
Per Erik Falk är en av tre grundare till skolan i Uganda.Foto: 

– Barnen har blivit som en del i min familj numera, säger Per Erik Falk, 69, som bor i Lessebo.

Skolan heter Parents Hope Primary School och är avgiftsfri. Den ligger på landsbygden närmare 30 mil sydväst om huvudstaden Kampala. När skolan startade i januari 2013 var det ett 50-tal barn som började där. I dag är de runt 100.

Annons

–?Jag var där för några månader sedan och det har skett väldigt mycket med barnen och deras utveckling. Det är väldigt glädjande.

De flesta av barnen i skolan har inga föräldrar. Uganda är ett av de värst aidsdrabbade länderna i världen och de föräldralösa barnen tas omhand av andra släktingar eller vuxna. Området, eller distriktet, där skolan ligger är också mycket fattigt.

–?95 procent av barnen hade förmodligen inte gått i skolan om vi inte varit där.

Per Erik Falk arbetade fram till pensioneringen som lärare på Linnéuniversitetet. I samband med att han var på väg att avsluta sitt arbete där blev han bekant med en ugandisk kvinna som studerade på universitetet. Hon bjöd ner honom till sin familj i Uganda och han åkte dit i februari 2012.

–?När vi var i hennes mans hemtrakter, där han vuxit upp, körde vi sakta förbi en liten gårdsplan. Där satt det kanske 50 barn i 4–10 årsåldern. Det var ren förvaring. Det fanns inga aktiviteter och de vaktades av en kvinna som stod med armarna i kors, berättar Per Erik Falk.

En stund senare stannade hans ugandiska vänner till vid en äng.

– Där frågade de om jag ville vara med och starta en skola för barnen. De hade köpt marken för det ändamålet.

Det är bara runt 60 procent av barnen i Uganda som går i skolan. Om föräldrarna inte har pengar blir det ingen skolgång.

– Så jag ställde givetvis upp när de frågade mig. Vi är grundarna och ansvariga för skolan, säger Per Erik Falk.

Bygget av den permanenta skolan drog ut på tiden men barnens vårdnads­havare ville inte vänta på att den skulle bli klar.

Annons

–?De kom med egna brädlappar och såg till att bygga en provisorisk skola. De var mycket angelägna om att få igång skolan. De kontanta medel som behövdes samlade jag in bland släktingar och så bidrog jag själv givetvis också med en del.

Med svenska mått mätt handlar det om blygsamma summor.

– Man får otroligt mycket för pengarna i Uganda. Det är mest takplåt, svarta tavlor och bänkar som kostar. Skolans budget det senaste året har varit 30?000 kronor men vi skulle behöva 50?000 för att ha det viktigaste för barnen.

Per Erik Falk har nu bildat en stödförening för att få in pengar till skolan.

–?Det speciella med oss är att våra pengar oavkortat går fram till skolan. Jag har själv tagit på mig kostnaden för själva överföringen av pengarna. Så vi lägger inga pengar på någon administration. Alla bidrag går direkt till skolan, säger Per Erik Falk.

Skolans hemsida: www.nospper.se

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons