Lekande lätt med volleyboll

Älmhult Artikeln publicerades
Det är bara att apa efter. Nästa generations volleybollspelare drillar tillsammans med en föräldrageneration med mer eller mindre kunskaper i bagaget.
Det är bara att apa efter. Nästa generations volleybollspelare drillar tillsammans med en föräldrageneration med mer eller mindre kunskaper i bagaget.

Det enkla är det geniala. Volleyboll exempelvis. Ett nät, en boll och en duell. I Eneryda började det i scouterna – i ett annat millennium jagar en apa av mjukistyg småttingar i idrottshallen i Klöxhult.

Föräldranärvaron är obligatorisk. Fast farmor går också bra.

Femåriga Maja Jönsson Renevi har tagit med sig just farmor till Klöxhults idrottshall.

– Majas pappa var upptagen på annat håll i dag, så vi i nästa generation får ställa upp, säger Elsie Jönsson som debuterar i Volleybumpa i mogen ålder.

Det handlar om inskolning, att få barnen att lekande lätt lära sig att gilla volleyboll. Tygapan Volleyvalle har en central roll. Ledaren och pappan Fredrik Stiberg demonstrerar dagens hinderbana med Valle i famnen – en apa som försökskanin.

Niklas Hansson är här med treåriga Alma Kroon.

– Vi är en riktig volleybollfamilj. Storasyster är inne i andra salen och kör för fullt med Kids volley och mamma spelar i A-laget. Det är bara jag som inte håller på – jag löptränar i stället, berättar han.

När förra säsongen startade drog Eneryda i gång Volleybompa – boll- och rörelselekar för barn från tre till fem år tillsammans med ombytt förälder – efter ett populärt koncept hämtat från elitklubben Habo.

Träningen inleds med en samling, sedan blir det hinderbana, volleybompa-bingo, lekar och ballongövningar. Barnen tränar motorik och bollvana på ett lekfullt sätt, samtidigt som de får en mysig fredagsstund med sina föräldrar.

Det blir vild tafattjakt också med Magnus Sigvardsson och Volleyvalle som jägare. Allt ackompanjerat av trallvänliga låtar som Idas sommarvisa, Här kommer Pippi Långstrump och andra barnfavoriter.

Parallellt i hallen intill pågår Kids volley, med mer specifik träning för lite äldre ungar födda -08, -09 och -10.

– Jag var mycket äldre när jag själv började en gång hemma i Torup – jag tror det var i tolvårsåldern, berättar ungdomsledaren Anna Kjell, som nu spelar i damernas A-lag i division 2 södra.

– Vi har 20-talet familjer anmälda hittills och hoppas Volleybompa ska generera nya spelare. Många av barnen som håller igång med Kidsvolley vägg i vägg började här inne. Ett av målen på sikt är att vi ska få ett herrlag på benen igen, säger Boo Johansson, ordförande i Eneryda Volley och med när allt startade redan på 1970-talet.

Herrlaget spelade för övrigt i division 1 under tre säsonger på 1990-talet och kvalade till och med till elitserien. Men i dag är det ett vakuum på seniorsidan, och ordföranden hoppas förstås på bättre tider.

1975 väcktes intresset för volleyboll på ett scoutläger och efter detta började de första träningskvällarna i Enerydas lilla gymnastiksal. Intresset växte och snart var Enerydasalen för liten och verksamheten flyttade till Linnéhallen i Älmhult och därefter till Haganäshallen. Ungdomar från bland annat Diö och Liatorp strömmade till och snart fanns det flera lag i olika ungdoms- och seniorserier. Redan 1981-82 hade volleybollen växt och 100 spelande medlemmar kunde räknas in.

– Vi har exporterat några elitspelare och har bra fart på tjejsidan med U16-, U18- och damlag i seriespel. De yngre ungdomslagen har sammandrag vissa helger där de möts i fyrmannalag, fortsätter Boo Johansson innan det är dags att hasta vidare till Haganäshallen där damlaget har hemmamatch lite senare under kvällen.

Tipsa oss

Vill ni vara med?

Vi har bland annat skrivit om scouterna i Eneryda, hängt med på ett ridläger på Bockatorp och besökt Skapande skola i Älmhult.

Är ni ett gäng barn eller ungdomar som håller på med någon sport, någon fritidssysselsättning eller annat liknande? Eller känner du till någon eller några företeelser som du vill veta mer om?

Dra er inte för att tipsa oss till meraalmhult@smp.se

Visa mer...