Per Ohlsson: Guldklockan ingen given morot

Mera Älmhult Artikeln publicerades

Det handlar om jobb. Om att göra vettiga livsval och att fånga morgondagen i dag. Lite högtravande, om att följa både förnuft och känsla.

Lokala industrier, verkstäder och hantverkare skriker efter folk men Haganässkolan har under flera år misslyckats med att locka gymnasieelever till industritekniska programmet, som i princip är en autostrada ut på arbetsmarknaden.

Yrkesvux på samma skola har däremot som uttalat mål att satsa på yrkesinriktad vuxenutbildning, med syftet att motverka brist på arbetskraft.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos är sjuksköterskor, ingenjörer, lärare och flera yrken inom bygg- och anläggning allra hetast för tillfället.

I vissa branscher fungerar rekryteringen hyggligt. Presumtiva golvläggare verkar däremot svårflirtade. Vilket en lokal företagare, med mer arbete än arbetskraft, vittnar om.

I en annan tid och utan adekvat utbildning klev jag själv in på en småländsk sportredaktion och erbjöd helginsatser. Plötsligt, hur det nu gick till, var jag fast anställd. Riktigt så funkar det inte i dag. 2017 toppas listan över högskoleyrken som är överetablerade av fotografer och journalister.

Kronoberg har en stark industritradition. Vidare säger prognoserna att möjligheterna är goda för de som vill jobba som bil- eller lastbilsmekaniker.

Det är inget unikt för Älmhult att det är svårt att hitta rätt folk till rätt jobb. I Tingsryd vittnar bilverkstäder och restauranger om brist på folk. När jag härom året skrev om motsvarande problem i Landskrona, menade rektorn på det yrkesförberedande industriprogrammet att det framför allt är föräldrar som har fördomar, som tror att industrigolvet ser ut som när deras egen generation jobbade på Öresundsvarvet eller på någon annan tung industri.

I denna månads Mera Älmhult träffar vi en rekordung kökschef som blickar över Möckeln och ser goda framtidsutsikter.

Dessutom möter vi gymnasister på Haganässkolan som dragit vinstlotter – ett par byggnadssnickare och två elever från teknikprogrammet med inriktning design- och produktutveckling respektive informations- och medieteknik.

Presumtiva golvläggare letade vi däremot förgäves efter.

Vi träffar också Ivar Karlsson som startade bilverkstad i ungdomen och blev kvar i yrket så länge hälsan tillät.Liksom forskaren som vill få oss att vara mer effektiva på jobbet. Ja, när det gäller att spara energi alltså.

Och viktigast av allt. Det är ingen katastrof att välja fel. Att byta jobb och karriärväxla blir allt vanligare. Allt färre suktar efter den där guldklockan.